Alfa žene Srbije: Mnogi ih se plaše, ali ne možemo da im se ne divimo

Foto: Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia; Antonio Ahel/ATAImages; Goran Srdanov/Nova.rs; Instagram/marijadc

One su hrabre, autentične, prve i najbolje u onome što rade. To što su žene samo je njihova dodatna snaga zahvaljujući kojoj trasiraju put za sve nas. Ženama su uzori kojima se divimo, a muškarci od njih neretko strepe, jer su neustrašive i dominantne, prave alfa žene.

Marija Desivojević

Marija Desivojević Cvetković Foto: Delta Holding

Marija Desivojević Cvetković je jedna od najuspešnijih Srpkinja u biznisu. Ona je viša potpredsednica, zadužena za strategiju i razvoj u kompaniji Delta Holding, a pored toga je pasionirana maratonka, biciklistkinja i Ironman triatlonka, ali i mama dvoje dece.

Diplomirala je na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Master tezu odbranila je 2009. godine na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju. a u Delti je od 2008. godine.

Nekim čudom, ova žena stiže sve – da radi, da bude majka, da putuje, da se bavi sportom i da svakodnevno mnogo čita.

Olivera Kovačević

Foto: Instagram /kovacevicolivera

Olivera Kovačević je kao novinarka stekla reputaciju odlučnog i beskompromisnog profesionalca bez dlake na jeziku, a pred nju je malo sagovornika smelo da stane bez strepnje koje će pitanje dobiti. Njena autorska emisija “Da, možda, ne” postavila je visoke standarde kad se radi o talk show formatima i predstavljala je pravi biser u programu RTS-a dok nije ukinuta 2019. Razlog je, nezvanično, bila cenzura u izboru gostiju.

Ipak, ostala je na RTS-u kao urednica zabavnog i sportskog programa, što je funkcija koju je obavljala od 2015. do 2023. godine. Trenutno je urednica u zabavnom programu Javnog servisa.

Rođena je u Zrenjaninu 1967. godine, diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bila je prva je srpska javna ličnost koja se naga fotografisala za prvi broj domaćeg izdanja čuvenog muškog magazina Plejboj (2004). Dobitnica je novinarske nagrade Ivan Marković za emisiju o herojima s Košara (2017) i ambasadorka je Fondacije Tijana Jurić.

Olja Bećković

Olja Bećković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Olja Bećković je autorka i voditeljka emisije Utisak nedelje, koja postoji od 1991. U pitanju je jedna od najgledanijih političkih talk show emisija u poslednjih 30 godina, a danas je relevantnija nego ikad. Emisija se najpre emitovala na TV Studio B, zatim na TV B92, a od 2019. je na TV NOVA.

Olja je ćerka pisca Matije Bećkovića, a diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1985. Glumom se nije mnogo bavila, ali je talenat za javni nastup iskoristila u novinarstvu. Kredibilitet I besprekornu reputaciju izgradila je na pronicljivosti, direktnom pristupu i spremnosti da uvek postavi prava pitanja.

Dobila je 2001. nagradu Osvajanje slobode koji dodeljuje Fond Maja Tasić Maršićević, a 2007. nagradu Dušan Duda Timotijević od časopisa TV Novosti. Odlikovana je ordenom Legije časti u rangu viteza.

Vesna Dedić

Vesna Dedić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vesna Dedić je novinarsku karijeru započela sa samo 13 godina u Radio Titogradu, gde je vodila dečju emisiju “Suncokrili”. Jedan od novinara koji su je obučavali bio je i čuveni Budislav Кralj. Autorka je kultne emisije Balkanskom ulicom u kojoj je gostovanje za svaku poznatu i uspešnu ličnost u Srbiji prava privilegija.

Vesna je dosad objavila 16 romana, ali se tokom godina karijere često susretala sa podrugljivim komentarima da je “spisateljica”, kao i da su njeni romani „lako štivo“, iako se u njima bavila jako ozbiljnim životnim i društvenim temama.

U podkastu Mamazjanija Vesna Dedić je nedavno otvoreno govorila o svim izazovima i borbama s kojima se susretala kao samohrana majka koja paralelno s podizanjem deteta gradi sjajnu karijeru.

Milena Radulović

Milena Radulović
Milena Radulović, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Milena Radulović je prva glumica na našim prostorima koja je progovorila o seksualnom zlostavljanju koje su ona i brojni drugi godinama trpeli u školi glume Mike Aleksića. Kao heroina u borbi za ženska prava, Milena je mnogima dala glas i hrabrost da i sami počnu da se bore za isceljenje svojih trauma i da zatraže pravdu.

Ova hrabra i talentovana glumica postala je simbol ženskog otpora, a slobodno možemo reći da posle revolucije koju je pokrenula, ne živimo u istoj zemlji.

Nataša Vojnović

Foto:Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia

Nataša Vojnović zakoračila je na svetsku modnu scenu 90-ih. Prvi ugovor sa modeling agencijom potpisala je 1999. Odmah je dobila najbolje poslove, a na Nedeljama mode u Parizu i Milanu prve revije su joj bile one modne kuće Fendi i Balenciaga. Prvu modnu kampanju radila je za Chanel. Od tada ne prestaje. Njeno lice je krasilo italijansko i britansko izdanje magazina Vogue. Svojom lepotom očarala je legendarnog Karla Lagerfleda. I tako je prvu modnu kampanju uradila ni manje ni više nego za čuveni „Chanel“. Bila je zaštitino lice parfema Carolina Herrera.

Natašin život je dobio potpuni smisao rođenjem ćerkice Gore u novembru 2018. Međutim, beba nije došla lako. Naime, Nataši su lekari davali male šanse da može da zatrudni. Na kraju iz ove borbe za potomstvo sa svojim partnerom Miljanom Boškovićem izašla je kao pobednica.

„Znala sam da moram da usporim, da manje radim i putujem. Trabalo je da se opustim. Odrekla sam se kafe, slatkiša i svega što me je ubrzavalo. Čak i cigareta. Razmišljala sam, Nataši koja je sa 12 godina izgubila detinjstvo, cigareta je bila potrebna zbog buntovništva, ali ovoj Nataši više ne treba. Otišla sam mesec dana na Havaje, završila školu za učitelja joge. Posle 200 sati joge uradila sam test za trudnoću. I nismo očekivali čudo“, otkrila je Nataša jednom prilikom.

Nakon sedam godina zabavljanja, Nataša je 2018. godine na svet donela ćerku Goru, koja je ime dobila po svojoj majci.

Seka Aleksić

seka aleksić
Foto: ATA Images

Seka Aleksić je prešla put od pevačice koja peva „Pomešaj ove noći crno i zlatno“ do glasnogovornice za ljudska prava i borkinje za ravnopravnost na svim poljima. Danas je ne samo jedna od najuticajnih javnih ličnosti u šoubizu, već i jedan od najautentičnijih glasova na društvenim mrežama. Tu je da bez dlake na jeziku opomene svakoga ko je grub, neosetljiv, uvredljiv, nasilan, ali i da ode na maturu sa devojčicom Romkinjom kojoj niko drugi nije želeo da bude pratilac.

Poznata je kao jedan od najvećih donatora u humanitarne svrhe, a posebno je posvećena pomaganju napuštenim životinjama.

U opštoj atmosferi straha i cenzure, Seka Aleksić je jedna od retkih javnih ličnosti sa estrade koje se ne libe da kritikuju vladajući sistem i svakodnevno skreće pažnju na pojave koje bi u našem društvu morale da se eliminišu.

Jelena Riznić

Jelena Riznić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ova Kragujevčanka je master sociološkinja, doktorantkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu i istraživačica – pripravnica na Institutu društvenih nauka, kao i osnivačica kolektiva „Ženska solidarnost“. Ima 25 godina. Jedina je imenom i prezimenom izašla u javnost kao žrtva zlostavljanja u Petnici u periodu od 2003. do 2014.

Jelena je bila članica organizacionog i programskog odbora konferencije ,,Feminizam i levica – nekad i sad” Instituta za sociološka istraživanja, kourednica temata časopisa Antropologija posvećenom temi odnosa između feminizma i levice. Od 2021. je psiho-socijalna konsultantkinja za žene sa iskustvom nasilja. U centru istraživačkog interesovanja su joj nasilje nad ženama, radna i reproduktivna prava žena, a piše doktorsku disertaciju o seksualnom nasilju. Članica je redakcije Novog plamena.

„Za mene je ženska solidarnost lični i politički imperativ i to je jedan od razloga zašto sam toliko ponosna na feministički kolektiv kom pripadam“, navela je ona u jednoj od izjava.

Minja Marđonović

Minja Marđonović
Minja Marđonović; foto: Instagram

Književnica i feministkinja, poznata i po svom online imenu Stoglava aždaja, pesnikinja, feministička aktivistkinja, teoretičarka. Završila je FPN, a potom i rodne studije kritikom institucije braka iz perspektive slobodne ljubavi. Bavi se feminističkom teorijom i društveno angažovanim pisanjem, želi da živi od pisanja i pokušava da se izbori sa izdavačkim kućama čiji su vlasnici većinom muškarci. Svoj prvi roman o Jefimiji objavila je sama.

Smatra da feministkinje moraju da uđu u pop kulturu, u mejnstrim, da promene način na koji komuniciraju, da shvate da nema politike bez harizme, da te elitističke i akademske, teoretske govore niko ne sluša. Razbija predrasude o ženama koje nemaju decu.

“Trpele, Trpele, Trpele. Frizerka je trpela, domaćica je trpela, profesorka je trpela, ja sam trpela, ti si trpela. Sve smo trpele. Trpimo još uvek sve više svesne da i tome mora doći kraj…“, napisala je Minja u jednoj svojoj kolumni.

Dragana Dukuljev

Dragana Dukuljev Foto:Stefan Sinadinović

Dragana Dukuljev je poznatija na mrežama kao Daca Magic. Seks i body positivity influenserka, Daca nas uči da naučimo da volimo svoje telo i lice onakvo kakvo je i da se u njemu maksimalno opustimo i uživamo. Svaka žena zna koliko je ovo teško i važno, ali retko koja o tome govori tako šarmantno, iskreno i prijemčivo kao Daca.

Ona je uspela da stvori jedno bezbedno mesto u surovom Instagram svetu, na kojem slobodno i ponosno pokazuje svoje obline i piše o borbi sa demonima patrijahalnog srpskog društva. Ali, još važnije, daje smernice drugima koji i dalje mrze svoj odraz u ogledalu.

„Prvi koraci su to da se odvojimo od očekivanja drugih. Treba da popričamo sami sa sobom, pogledamo se u ogledalo i razmislimo šta je ono što mi želimo da bude tako kakvo je, a šta želimo da promenimo. Ali šta ja želim, a ne šta društvo očekuje od mene. Smatram da ne možemo biti dovoljno srećni ni slobodni u životu ako se vodimo tuđim očekivanjima“, rekla je Dragana svojevremeno u intervjuu za Zadovoljnu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram