10 knjiga koje vam za čitanje preporučuje Marija Desivojević, jedna od najuspešnijih Srpkinja

Foto: Instagram/marijadc; Shutterstock

Već godinama Marija na Tviteru svojim pratiocima preporučuje knjige koje su na nju ostavile najveći utisak.

Marija Desivojević Cvetković je prava žena zmaj i jedna od najuspešnijih Srpkinja. Ona je viša potpredsednica, zadužena za strategiju i razvoj u kompaniji Delta Holding, a pored toga je pasionirana maratonka, biciklistkinja i Ironman triatlonka.

Foto: Miodora Bozar/Delta Holding

Diplomirala je na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a u Delti je od 2008. godine.

Nekim čudom, ova žena stiže sve – da radi, da bude majka, da putuje, da se bavi sportom i da čita knjige. Već godinama, Marija na Tviteru svojim pratiocima preporučuje knjige koje su na nju ostavile najveći utisak.

Evo njenog izbora 10 knjiga u kojima biste možda i vi uživali.

Slavoljub Stanković „Split“

„Split“ sa svojim dvostrukim značenjem (ime grada sa ex-Yu prostora i razlaz, na engleskom jeziku), zadržava osobenosti po kojima će pisac Slavoljub Stanković ostati prepoznatljiv: inteligentni humor, izoštrena vrcavost, dijaloški obrti po kojima se prepoznaje njegova druga profesija – kopirajter, ali i zavodljiva i samo prividna površnost koja iz daljine valja turbulentne porodične odnose, obrte, srušene i nanovo izgrađene živote. „Split“ je knjiga o duboko skrivenoj intimi koja, maskirana prozirnošću i suptilnim osobenostima jezika, rasvetljava život u dve poslednje decenije glavnog i još jednog glavnog junaka.

Gabor Mate „Kada telo kaže ne“

„Kad telo kaže ne“ je impresivan doprinos istraživanju fiziološke veze između životnih stresova i osećanja i telesnih sistema koji upravljaju nervima, imunološkim aparatom i hormonima. Sa velikim saosećanjem i erudicijom, Gabor Mate demistifikuje medicinsku nauku i poziva nas da svi budemo doprinosioci sopstvenom zdravlju.

Olivera Zuković „Priručnik za solidan život“

Ovo je priča o Ljubici i Ljubi, o nežnom prijateljstvu u koje se sklanjaju da lakše podnesu jade koji prate njihovo odrastanje, o vrednostima kojima na tom putu sazrevanja jedno drugog uče, o avanturi u koju se upuštaju da hrabro isprave loše stvari u životu.

Pisana kroz prizmu deteta, ovo je knjiga za odrasle i one koji to još nisu.

Džulijan Barns „Elizabet Finč“

Priča u čijem je središtu lik izuzetno upečatljive žene. Profesorka Elizabet Finč usmeravala je svoje studente da samostalno misle, izgrađuju stavove i pronalaze smisao u svom životu. U ishodištu čitave ove pripovesti stoji rasprava o Julijanu Otpadniku, njenom istorijskom istomišljeniku i saborcu. Kad EF više ne bude, njen bivši student, u čijim su rukama njene beleške i dnevnici, biće podstaknut na duboko promišljanje ljubavi, prijateljstva, istorije i biografije. Ova knjiga nije samo roman već posvećeni omaž filozofiji, pomno promišljanje istorije, poziv da mislimo svojom glavom. Pružajući nam priliku da preispitamo sopstvene pretpostavke i predstave o sebi i svetu, ona je pravi melem za dušu u ovom našem dobu.

Guzelj Jahina „Vozom za Samarkand“

Jahina zadire u bolne teme iz prošlosti Rusije koje su se nesumnjivo odrazile na savremeno rusko društvo. Tim pre se veština njenog pisanja jasno odražava na svakoj stranici romana koji zrači životnom snagom.

Goran Petrović „Papir“

Priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji poslužila je Goranu Petroviću da svoju knjigu, raskošno ispripovedanu povest „Papir“, uobliči u dalekosežnu i duhovitu metaforu o smenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja uopšte.

Džejms Nestor „Dah“

Pozivajući se na hiljade godina medicinskih tekstova, ali i na najnovija, revolucionarna istraživanja u pulmologiji, psihologiji, biohemiji i fiziologiji, „Dah“ baca novo svetlo na naša uvrežena uverenja o osnovnoj funkciji koju svakodnevno obavljamo.

Džonatan Frenzen „Korekcije“

„Korekcije“ su roman o tipičnoj američkoj porodici koja poslednji put pokušava da se okupi za Božić u osvit novog milenijuma. Otac, majka i troje dece, sada već zreli ljudi, ujedno su i glavni protagonisti. Kompleksnost njihovih odnosa, karaktera i savremenog društva, kao pozornice koja te odnose samo još više problematizuje, predstavlja osnovu ovog dela koje će se račvati u hiljade rukavaca i na kraju maestralno sliti i zaokružiti u jednom uzbudljivom raspletu koji će malo kog čitaoca ostaviti ravnodušnim.

Žan-Pol Diboa „Nije svima isto na ovom svetu“

Životna priča „Nije svima isto na ovom svetu“ jedna je od najlepših knjiga Žan-Pola Diboe. U njoj otkrivamo pisca s istančanim osećajem za druge ljude, osetljivog na sve oblike nepravde.

Pedro Mairal „Urugvajka“

Lukas Perejra je pisac, ima četrdeset četiri godine, i odlazi iz Buenos Ajresa na jedan dan u Montevideo da tamo podigne honorar. Urugvajka o kojoj mašta za njega je otelotvorenje snova, bekstvo iz svakodnevice koja ga guši i braka koji se raspada. Međutim, stvari se ne odvijaju onako kako je Lukas zamsilio.

***

Bonus video: Žena ženi nije vuk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram