Zlatna pravila za negu farbane kose

nega farbane kose
Foto: Oleg Fedotov / Alamy / Alamy / Profimedia

Kokosovo ulje zaštitiće vašu kosu od potencijalnih oštećenja, a ricinusovo ulje će podsticati rast zbog čega je najbolja opcija da koristite oba.

Trenutno je toliko trendova u bojenju kose, pa je teško odlučiti se. Kosa boje banane ili ona duginih boja? Pastelno roze ili ljubičasta? Platinasto siva ili možda balajaž?

Ima nešto moćno u menjanju frizura i boja kose kada god to poželimo. S novom frizurom kao da označimo novi početak i tačku prekretnicu. Naravno, s promenom boje kose treba da se menja i dotadašnja rutina nege jer boja oštećuje kosu, pa ona ume da izgleda dosta suvo, beživotno i oštro.

Koristite šampon bez sulfata

Sulfati su hemikalije bez kojih vaša kosa i te kako može preživeti jer ne samo da mogu da budu uzrok brojnim iritacijama već su i jako loše za obojenu kosu. Šamponi koji sadrže sulfat pre će ukloniti boju s vaše kose nego oni bez njega. I ako se ne zapeni onako kako ste navikli – bez brige, sulfat je taj koji proizvodi penu u šamponu, ali kosa će biti jednako čista i bez nje.

Toplota nije vaš prijatelj

Stilizovanje kose uređajima za kosu dodatno uništava već ionako oštećenu farbanu kosu. Pokušajte što više da izbegavate uređaje poput fena za kosu, pegle i figara. Radije, kad god možete, sušite kosu prirodno, pa je uredite uz pomoć sunđerčića ili folija. Osim što će vrućina dodatno oštetiti kosu, boja će vam brže izbledeti, što nikako ne želite. Ako već ne možete u potpunosti da izbegnete uređaje za kosu, poenta svega je da korištenje smanjite na minimum i koristite sprej za zaštitu kose od toplote, piše avaz.ba.

Nanesite ulje pre šamponiranja

Kokosovo ulje zaštitiće vašu kosu od potencijalnih oštećenja, a ricinusovo ulje će podstaći rast, zbog čega je najbolja opcija da koristite oba. Nanesite ih preko noći kao masku i ujutru isperite ili jednostavno nanesite ulja na suve vrhove kose pre šamponiranja. Tretmani s uljima odlični su za farbanu kosu, pa isprobajte onaj koji odgovara vama i uvrstite ga u svoju rutinu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Pravilno feniranje