Frizerski vodič za plavuše koje se farbaju kod kuće

Moda i lepota 01. dec 202021:43 > 11. maj 2021 12:10
farbanje plave kose
Foto: Andrey Kekyalyaynen / Alamy / Alamy / Profimedia

U životu pre korone mnoge žene nisu ni pomišljale da se same farbaju kod kuće, ali s pandemijom su usavršile poneku novu veštinu. Međutim, za plavuše to ume da bude veliki izazov jer im je kosa zahtevnija. Frizer Boban Ćirić za portal Nova.rs priča kako da, korak po korak, osvežite svoju plavu boju, a ne upropastite kosu.

Prvi korak – farba za ton tamnija

Za početak Boban napominje da je za plavuše inače najbolje da se ne farbaju same kod kuće, ali da je u poslednje vreme to ponekad neizbežno. U tom slučaju, prvi važan korak je biranje farbe.

„Najbolje da uzmete neku blažu farbu, dakle, da napravite kompromis, da ne ganjate po svaku cenu željenu boju jer ćete je teško dobiti u kućnoj radinosti. Izaberite najbezazleniju varijantu da ne biste spalile kosu i da ne biste dobile žutilo. To znači da treba uzeti jedan ton tamniju boju od one koju trenutno imate na glavi jer ćete tako manje pogrešiti“, priča Beograđanin Boban Ćirić, vlasnik fizerskog salona „Sotto Sopra“.

On kaže i da će lepše izgledati ako koren posle farbanja ostane malo tamniji od ostatka kose nego da bude obrnuto.

Drugi korak – ne gledajte sliku na kutiji

„Vrlo je važno da se pre farbanja kod kuće posavetujete sa svojim frizerom. Ako već ne biste da idete kod njega, pitajte ga koji ton bi bio najbolji za vas. Dakle, savetujte se sa njim, a ne sa prodavcem u drogerijama. Takođe, žene umeju da biraju farbu prema fotografiji na kutiji koja ima se svidi. To nikako ne treba raditi. To je boja koja vam se sviđa i koju želite na glavi, ali tu boju ne možete sami da izvučete. Ona je rađena na svetlim podlogama, verovatno na blajhanim kosama da bi se izvukao pun ton. A da bi se dobila željena boja, treba uzeti u obzir više faktora. Gleda se i taman izrastak, koliko je sede kose, kakav je pigment kose i zato frizeri za svakog pojedinačno prave boju. Zato je najbolje da se posavetujete sa svojim frizerom ili birajte farbu ton tamniju“, kaže Boban.

Pročitajte još:

Treći korak – izbegavajte jak hidrogen

Vrlo je važno da za farbanje u kućnoj radinosti koristite šestoprocentni hidrogen, napominje naš sagovornik.

„Mi u salonu inače korisrimo hidrogen od šest posto i da ne bismo oštetili dlaku i da na kosi ne bi izbilo žutilo. Zato uzmite taj hidrogen, i po cenu da rezultati ne budu baš kako ste zamislili.“

On kaže i da treba staviti jedan i po do dva dela hidrogena na jedan deo farbe. Dakle, ako uzmete 50 g boje, stavite 75-100 g hidrogena.

„Takođe, pogledajte šta piše u uputstvu farbe jer je tu obično navedeno koliko hidrogena ide na određenu količinu“, kaže Boban.

Četvrti korak – farbajte se od potiljka ka temenu

Vrlo je važno da žene koje se kod kuće farbaju u plavo premažu samo izrastak, nikako celu kosu, opet da bi sačuvale dlaku.

A kako je najbolje nanositi farbu?

„Farbajte se od pozadi ka napred jer je potiljak hladnija zona glave, pa je bolje da tu farba stoji duže nego napred. Tako će biti kao da je svuda pojednako dugo stajala. Farbu treba držati od 30 do 45 minuta, a to vreme se računa od trenutka kad ste završili sa nanošenjem boje. Ipak, moj savet je da sveukupno farbu držite pola sata jer se žene kod kuće obično sporije farbaju nego što im to radi frizer u salonu, tako da će to doći na isto.“

Peti korak – masiranje

„Kad dođe vreme za pranje kose, bilo bi dobro da kosu pokvasite, da onda farbu umasirate u ostatak kose i da držite minut, dva“, kaže frizer Boban Ćirić.

Onda je operite uobičajeno, stavite balzam ili pakovanje i isperite.

„Ovo masiranje treba da izbegavaju žene sa pepeljastim tonovima da ne bi dobile sive krajeve.“

Za kraj Boban kaže da farbanje kod kuće žene sa sedom i prirodno tamnijom kosom mogu da ponove na 20 dana, ali da na duže staze treba da idu kod svog frizera da bi im kosa bila negovana, a i da bi imale boju baš kakvu žele.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram