Živele smo u neznanju: Video iznenadio žene u Srbiji – da li vi ovako perete kosu?

Pranje kose Foto: Shutterstock; Privatna arhiva

Kako se pravilno pere kosa? Da li se šampon utrljava samo na teme ili i na krajeve? Da li je dovoljno oprati samo samo teme ili samo šiške? Ova pitanja pokrenuo je viralan video koji se širi društvenim mrežama u Srbiji, a koji prikazuje prilično nekonvencionalan način pranja kose.

U ovom videu prikazano je kako devojka duge kose svoju „grivu“ vezuje u niski rep i onda preko kade pere samo teme, dok ostatak kose ostaje suv.

„Perem kosu svaki drugi, eventualno treći dan jer je jeziva, nije valjda da ovo stvarno neko radi?“ zapitala se devojka koja je postavila ovaj snimak na društvenoj mreži X, nakon čega je usledio niz komentara.

Jedni smatraju da je ovakav pristup lenj, neuredan i besmislen, čak i ako ti se kosa brzo masti:

„Ali kad već kvasi, šta dobija time što pokvasi samo teme, bukvalno sumanuto. Plus naravno ne opere ništa.“

„Meni se čini da kad bih na pola oprala, kosa bi bila još uvek prljava.“

„Lepa devojka, šteta…“

„Kad opereš kola samo unutra…“

Ipak, ima i onih koji razumeju ovaj sistem:

„Ovo je možda slučaj kada hitno mora kosa da ti deluje čisto zbog nečega, a predugačka je da bi je oprao celu i sušio zbog nedostatka vremena.“

… i porede ga sa sličnim praksama koje su među ženama uobičajene:

„Videla sam da postoje cure koje ovo rade ali peru samo šiške.“

…a ima i onih koji se dali stručno objašnjenje zašto je zapravo ok prati kosu na ovaj način:

„Mislim da ima razlog. Krajevi kose se nikada ne peru šamponom. Pere se teme, krajevi se zaštite uljem pa maskom da se ne lome. Ova je to samo izbegla. Ponekad je ovo ok ako se često pere tj masti. Ja ne bih mogla jer je komplikovano.“

I zapravo, u ovom objašnjenju ima najviše smisla. Podsećamo da stručnjaci preporučuju da se šampon inače ne nanosi i ne utrljava na vrhove kose, već samo na teme. Međutim, to ne znači da ne treba da ih kvasimo i tretiramo uopšte.  Vrhovi se, naime, peru tokom samog ispiranja, kada se šampon sa temena zajedno s vodom preliva preko vlasi i vrhova kose. Na kraju pranja na kosu nanesite ulje ili masku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram