Žene s čijim se fotkama poslednjih decenija ide kod estetskog hirurga

estetska hirurgija
Foto:MAXPPP / Newscom / Profimedia/Charlotte Tilbury/ Martin Sloan / Avalon / Profimedia/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kako su se standardi u plastičnoj hirurgiji menjali sa godinama.

Nije tajna da trendovi slavnih utiču na našu svakodnevnu predstavu o lepoti. Preko društvenih medija, televizije i reklama, bombardovani smo slikama poznatih ličnosti koje žive u raskoši.

Trendovi koje vidimo u filmovima i časopisima o lepoti odražavaju se u popularnosti procedura plastične hirurgije određenog vremena.

Tokom poslednjih nekoliko decenija videli smo da se ideali lepote i trendovi plastične hirurgije koji ih podržavaju menjaju, kako različiti tipovi tela ulaze i izlaze iz mode.

Osamdesete – atletizam

Velika kosa, velike grudi i noge koje kao da se protežu kilometrima bile su obeležje trendsetera osamdesetih. Tada je krenuo uspon supermodela. Ovi amazonski tipovi bile su visoke, dugonoge žene koje su predstavljale američki ideal ženske privlačnosti.

Neke od najpopularnijih modela i glumica tog vremena koje su ilustrovale ovaj novi tip tela su Naomi Kembel, Linda Evanđelista, El Mekfirson i Ketlin Tarner.

Foto: Crollalanza / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osamdesete su takođe bile vreme za fitnes, trčanje i aerobik. Ženska tela su bila slavljena po tome što su visoka, atletska, vitka za razliku od onih iz šezdesetih ili sedamdesetih.

Plastična hirurgija je takođe počela da dobija na popularnosti kako su hirurzi proširili svest javnosti. Bilo je dostupno više informacija, pa su potrošači mogli da donose odluke koje će im pomoći da postignu željeni izgled.

Slavne ličnosti poput Šer i Doli Parton pokazale su da nije sramota promeniti svoj izgled kako biste izgledali najbolje. Najpopularnije procedure u to vreme bile su povećanje grudi, preoblikovanje nosa (rinoplastika) i operacija zatezanja lica „facelift“.

Foto: United Archives/IFTN / United Archives / Profimedia

Devedesete – mršavost

Baš kao što su izvijena kosa i olovka za usne, pet nijansi tamnija od vašeg karmina, izbledeli sa modnim trendovima devedesetih, tako je izbledeo i “heroin šik“ izgled, koji je bio tipičan za to vreme.

Foto: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tela modela i holivudskih zvezda bila su previše mršava da bi bila atletska kao ona iz 80-ih. Najpopularniji je bio androgeni tip tela u kombinaciji sa uzanim strukom, kao što su imale Kejt Mos i Vinona Rajder.

Plastična hirurgija je nastavila da raste tokom 90-ih a najpopularnije procedure tog doba uključivale su liposukciju, povećanje grudi, operaciju očnih kapaka.

Dvehiljadite – skladno i oblikovano

Ulazak u novi vek označio je kraj “heroinskog šika” i povratak na fit i čvrsta tela preplanule boje. Vidljivi trbušnjaci i jake ruke dolazili su još više do izražaja uz pomoć „airbrush“ tehnike za tamnjenje, koja je u to vreme bila popularna.

Foto: Paramount Pictures / Mutual Film / AFP / Profimedia

Holivudske glumice počele su da angažuju lične trenere kako bi postigle ravan stomak poput Žizel Bundšen, Megan Foks i Anđeline Džoli.

Neke od najtraženijih procedura plastične hirurgije 2000-ih bile su injekcije botoksa, lasersko obnavljanje kože i liposukcija.

Mnoge poznate ličnosti su iskoristile priliku da poboljšaju svoju figuru povećanjem grudi i drugim procedurama.

Foto: Paramount Collection / Everett / Profimedia

Danas – obline i mladost

Trend je danas fokusiran na obline. Pevačice poput Niki Minaž i Dženifer Lopez objavile su pesme u čast njihove velike zadnjice (“Anaconda” i “Booty”), što je znatno popularizovalo njihova tela.

Pored menjanja i podizanja oblina, starija populacija Holivuda se okreće neinvazivnim procedurama kao što su botoks i dermalni fileri kako bi preokrenuli znake starenja. Cilj je da se održi svež i mladalački izgled nalik na Kim Kardašijan, Bijonse i Skarlet Johanson.

Foto: SKIMS via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Najpopularnije procedure danas su brazilsko podizanje zadnjice, botoks i liposukcija.

Za današnju ženu plastična hirurgija je u pronalaženju izgleda u kom se oseća prijatno. Arijel Vinter, američka glumica, prošla je kroz smanjenje grudi, što bi bilo nezamislivo nekome poput Pamele Anderson.

Umesto fotografija slavnih, hirurzi danas dobijaju fotografije koje su njihovi pacijenti obradili u fotošopu. Trend je da se liči na sebe, ali sa nekim prirodnim poboljšanjima.

Preko milion injekcija botoksa se daje svake godine u SAD-u, prenosi newyorkplasticsurgeryallure.com

Danas rečenica „Nisi ružan, samo si siromašan“ izgleda istinitije nego ikad.

Bonus video: Top 10 lepotica bez šminke

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram