Žene masovno lepe usne pre spavanja lepljivom trakom, a razlog je sulud

Kajli Džener
Foto: Salangsang/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pojavio se novi opasan Tiktok trend.

Žene na TikToku masovno lepe usne lepljivom trakom pre spavanja za bolje disanje, ali trik se pokazao kao veoma rizičan.

Novi trend sa TikToka označen je kao opasan po zdravlje, a radi se o lepljenju usana tokom noći kako bi se stimulisalo disanje na nos.

Hešteg #mouthtaping ima 24 miliona pregleda na celoj platformi i obuhvata niz videa u kojima korisnici demonstriraju kako lepe usne da bi stimulisali disanje na nos tokom sna, a mnogi tvrde da se tako sprečava i nastanak bora u predelu usana.

U jednom videu, tiktokerka tvrdi da joj je ovaj trik pomogao da bolje spava, te da disanje kroz nos, za razliku od usta, može da spreči loš zadah i bolesti desni.

@isabelle.lux Mouth Tape Benefits #mouthtape #mouthtaping #antiaging ♬ original sound - Isabelle ⚡️ Lux

Još jedan popularan video koji je prošle godine podelio zdravstveni trener Korej Rodrigez, izneo je slične tvrdnje, a video je imao više od 5 miliona pregleda.

„Cilj je da dišete na nos dok spavate, a ne na usta“, objasnio je u videu, pa dodao kako svako veče lepi usta trakom, tvrdeći da mu je to omogućilo bolju oralnu higijenu, smanjilo hrkanje i suva usta.

@movewithjames Replying to @marshall420692 helps you to nosebreathe #mouthtaping #tapegang #sleepapnea #snoringsolution #sleepquality #sleepwell #nosebreathing #mouthbreather #nosebreathingbenefits #mouthbreathingvsnosebreathing ♬ HEART ATTACK - BRONSON

Međutim, malo je naučnih istraživanja o prednostima lepljenja usana i stručnjaci su brzo odbacili tvrdnje iznesene na TikToku.

Britanska agencija za spavanje otkrila je da nuspojave lepljenja usana mogu uključivati iritaciju na ili oko usana od trake i poremećaj sna zbog otežanog disanja kroz nos. Stručnjak za spavanje Džejms Vilson rekao je da prednosti disanja na nos nisu vredne rizika lepljenja usana.

„Nažalost, lepljenje usana je ekstreman način stimulisanja disanja na nos, koji ima ozbiljne zdravstvene rizike“, rekao je za „Newsweek“.

***

BONUS VIDEO: TOP 10 lepotica bez šminke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram