Zašto ljudi protestuju ispred kuće Ane Vintur

Protest
Foto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

Članovi sindikata lista Njujorker protestovali su ispred kuće Ane Vintur, glavne urednice Voga i direktorke kompanije Conde Nast, u čijem je vlasništvu Njujorker. Oko 100 protestanata, uključujući zaposlene u drugim izdanjima ove kompanje, marširalo je od kampusa Univerziteta u Njujorku do obližnjeg naselja gde živi Vintur. Demonstranti su nosili transparente s natpisima „Ne možeš da jedeš prestiž“ i „Pošteno plati sada“ i skandirali „Šefovi nose Pradu, radnici ne dobijaju ništa“. Iako Ana Vintur nije primećena u blizini, njene komšije su delile piće demonstrantima.

Protesti su usledili nakon više od dve godine pregovora o ugovoru sa kompanijom Conde Nast i uoči mogućeg štrajka zaposlenih. U ponedeljak je sindikat Njujorkera pokrenuo veb-stranicu na kojoj se navode još uvek neispunjeni zahtevi, koji uključuju poštenu platu, veću sigurnost posla i bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Takođe je objavljeno da su sindikalni radnici na ivici štrajka, pozivajući čitaoce i frilensere iz Njujorkera – koji neretko zbog zakona ne mogu da budu deo sindikata – da ne pređu zacrtane granice protesta, pišu na sajtu TheCut.com.

Pročitajte još:

U ponedeljak uveče, nakon što je sindikat najavio da će se održati protesti u kraju Ane Vintur, kompanija Conde Nast poslala je mejl članovima sindikata rekavši: „Iako poštujemo i podržavamo prava naših zaposlenih na organizovanje, to nije prihvatljivo ako se cilja privatni dom neke osobe i javno deli njegova lokacija.“ Kompanija je takođe rekla da je posvećena bezbednosti i sigurnosti svih svojih zaposlenih i ovu situaciju shvata ozbiljno, dodajući da u vreme kada novinare napadaju, uznemiravaju i targetiraju zbog njihovog rada, stavljanje kolege u takav položaj je jednostavno neodgovorno.

ana vintur
Foto: Gwendoline Le Goff / Panoramic / Bestimage / Profimedia

Kao odgovor, sindikat je optužio kompaniju za ono što izgleda kao nezakonit pokušaj obeshrabrivanja zaštićenih zajedničkih aktivnosti.

„Nadamo se da je kompanija svesna toga da je nezakonito pretiti zaposlenima posledicama zbog učešća u zaštićenim dogovorenim aktivnostima“, navodi se u tvitu radnika sindikata.

Oni traže godišnju platu od 60.000 dolara za radnike, budući da je ona nekima trenutno 42.000, a poznato je koliko je život u Njujorku skup.

Vintur se još nije oglašavala o ovim protestima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram