Vodič za samopotamnjivanje: Da iz izolacije izađete kao sa plaže

Moda i lepota 11. apr 202008:02 > 11. maj 2021 12:12
Foto: Youtube/Whitney Simmons

Ukoliko ste rešili da iz karantina ne izađete bledi, već preplanuli kao sa plaže, možda je vreme da razmotrite opciju samopotamnjivanja.

Preparati za samopotamnivanje su odavno postali go-to opcija svih slavnih lepotica, budući da je preterano izlaganje suncu dokazano štetno za kožu, a o solarijumu ne treba ni da pričamo. Upravo zbog toga danas na tržištu možete pronaći veliki broj krema, sprejeva i ulja, koja potamnjuju kožu ali su daleko od onih zastarelih preparata, koji su činili da izgledate narandžasto. Karantinski dani su idealno vreme za eksperimetisanje sa ovakvim kremama jer, čak i da sve krene naopako i završite sa tenom nalik na Donalda Trampa, niko ne mora da vas vidi.

Međutim, ukoliko se budete pridržavali ovih koraka, veća je verovatnoća da ćete imati lepu preplanulu boju, a ne narandžaste štrafte po telu.

Prvo – neophodno je da odaberete odgovarajući preparat. Kreme za postepeno samopotamnjivanje, koje nakon svakog nanošenja čine da koža izgleda malo tamnije, verovatno su najbolja opcija za početnike, jer inicijalno ne daju jako vidljive rezultate – potrebno je da ih nanosite nekoliko puta zaredom da bi se boja jako razvila. Ukoliko, pak, želite nešto što će odmah da se vidi, postoje kreme i za to, kao i pene, koje se možda najlakše nanose. Sprejevi su dobra opcija jer lako dohvataju zabačena mesta, dok su tečna sredstva nešto komplikovanija i savetuju se ljudima koji imaju iskustva sa samopotamnjivanjem.

Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Profimedia

 

Intezitet kreme uvek birajte prema svojoj koži, a ne željenom rezultatu. Ukoliko ste jako svetle puti, ne uzimajte preprat koji obećava jako duboku boju, jer neće izgledati prirodno, već krenite sa nijansom koja je svetlija.

Ukoliko želite da potamnite i telo i lice, imajte u vidu da nisu sve kreme adekvatne i za lice. Pročitajte dobro uputstvo, jer postoji mogućnost da ćete morati da kupite dva odvojena proizvoda: jedan za lice, a drugi za ostatak tela.

Kremu ili sprej možete lako pronaći na interntu i naručiti, a kada stigne, bacite se u akciju.

Depilacija, brijanje…

Pročitaj još:

Ukoliko želite da odstranite dlačice, da odradite pedikir ili da se ofarbate, to bi trebalo da uradite pre samopotamnivanja, jer svi ti tretmani mogu da uklone boju koju ćete dobiti nakon kreme.

Piling

Obavezan korak pre svakog samopotamnjivanja, koji se, nažalost, često preskače. Dobar piling celog tela je neophodan kako bi se odstranile sve mrtve ćelije kože, što će kremi pomoći da da ravnomerne rezultate. Posebnu pažnju posvetite delovima tela na kojima se javlja gruba koža, kao što su kolena i laktovi. Možete da koristite kupovni piling, ili da ga napravite sami tako što ćete pomešati morsku so ili krupniji šećer sa omiljenim gelom za tuširanje.

Dobro osušite kožu

Da, da, zvuči savršeno logično, ali bili biste iznenađeni koliko veliki broj žena završi sa neravnomernim tenom, jer kremu nanose odmah nakon tuširanja, na kožu koja je još vlažna. Neophodno je da koža celog tela bute savršeno čista i osušena.

Hidratacija

Nanesite malu količinu kreme ili losiona za hidrataciju na delove kože koji su jako suvi, kao što su laktovi, kolena, skočni zglobovi, oko nosa, ili bilo koji drugi deo lica ili tela koji je izraženo suv. Ovaj korak će pomoći da se krema za samopotamnjivanje ne „zakači“ previše – jer bi u suprotnom vrlo lako moglo da se desi da vam kolena i laktovi budu izraženo narandžasti.

Odozdo na gore

Foto: Pavel Chernobrivets / Alamy / Profimedia

Krema za samopotamnivanje se pravilno nanosi od stopala na gore. Nanosite malo po malo proizvoda (oko jedne kašičice odjednom) i utrljavajte kružnim pokretima, vodeći računa da na mesta na koja ste već utrljali kremu ne nanosite još proizvoda, jer to može da dovede do intenzivnije boje i fleka na nekim mestima. Ruke i šake se rade na kraju.

Ukoliko želite, možete da koristite rukavice kako vam dlanovi ne bi postali naradžasti, a pojedini proizvodi dolaze i sa posebnim sunđerima za nanošenje, koji mogu da olakšaju postupak. Takođe, ukoliko planirate da se redovno potamnjujete na ovaj način, možda nije loša ideja da investirate u posebnu rukavicu za nanošenje kreme – takve rukavice su jako popularne, jer smanjuju mogućnost štrafta po telu.

Lagano sa licem

Ne preterujte sa preparatom na licu. Za najprirodnije rezultate, najbolje je da nanesete po tačkicu kreme na mesta koja prirodno najviše pocrne na suncu – čelo, jagodice, nos i brada – pa odatle lagano razmažite kremu po ostatku lica. Vodite računa oko nozdrva, jer je tu koža po pravilu jako suva, pa tu nanesite najmanje kreme. Sve što vam je ostalo na prstima razmažite do ivice kose i preko vilice ka vratu, pa odmah operite ruke.

Dajte kremi vremena

Pročitaj još:

Ako na pakovanju piše da joj je potrebno pet minuta da upije, vi za svaki slučaj sačekajte deset. Nakon toga, možete po celom telu da nanesete bebi-puder, jer će to sprečiti kremu da se prenese na garderobu i eventualno je ofarba. Izbegavajte tuširanje ili znojenje 6-8 sati nakon nanošenja kreme.

Očistite sve

Greške se dešavaju, ali možete vrlo lako da ih ispravite pomoću malo limuna. Naime, ako se desi da su vam neki delovi tela ispali tamniji nego ostatak (a ovo se često dešava na prstima, na primer, ili oko nosa) jednostavno utrljajte sok limuna na te delove, pa lagano skinite sve mokrim peškirom. Ovo je brz i efikasan način da se isprave sve eventualne greškice.

Održavajte boju

Koliko će boja da traje na koži zavisi od same kreme, od toga kakva je vaša koža, ali i od toga koliko vodite računa o njoj. Kako bi efekti bili što dugoročniji, kupajte se blagim sredstvom, bez previše deterdženata, i mažite kožu hidratantnim kremama redovno. Kada ste spremni da obnovite boju, jednostavno ponovite ceo postupak – od pilinga do limuna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram