Već dve godine koristim šampon u obliku sapuna i evo šta je učinio mojoj kosi

Foto: Privatna arhiva

Osećala sam se prezasićeno i počela sam da preispitujem svoje potrošačke navike.

Poslednjih nekoliko godina kozmetička industrija doživljava pravu ekspanziju. Pojavili su se razni eksperti za šminku, negu kože i kose, tržište je postalo preplavljeno novim brendovima i gotovo da ne postoji poznata ličnost koja nema svoju „beauty“ liniju.

U tom moru kozmetike ja sam se osećala prezasićeno i krenula sam da preispitujem svoje potrošačke navike, detaljno analizirajući svaki brend koji koristim i pitajući se koliko mi je proizvoda zaista potrebno da bih bila negovana.

Do tada nisam videla problem u tome što imam šminku kojoj je odavno istekao rok trajanja, jer pobogu, kako da bacim karmin koji sam platila 4.000, a koristila sam ga samo dva puta. Takođe sam shvatila da mi je kupatilo pretrpano proizvodima koji sadrže toksične sastojke i uglavnom su u plastičnoj ambalaži. Počela je da me grize savest zbog tog mog neetičkog konzumerizma, pogotovo što danas postoje alternative koje su potpuno zdrave i lako dostupne.

Foto: Privatna arhiva

Jedna od tih ekološki prihvatljivih alternativa je bio čvrsti sapun, odnosno šampon za kosu u obliku sapuna. Nigde nije pisalo da su čvrsti šamponi bolji od tečnih, ali meni je bilo dovoljno to što ima prirodne sastojke i što se pakuje u kartonske kutije.

Pre prvog korišćenja bila sam jako skeptična, smatrala sam da je jako nezgodno utrljavati sapun u kosu i mislila sam da neće praviti dovoljno pene kao tečni šampon. Nisam bila u pravu. Ispostavilo se da i te kako pravi penu i da nije težak za korišćenje. Prvih nekoliko puta mi je bilo neobično, ali kasnije sam se „uhodala“. Prvo što sam primetila je da mi je kosa postala gušća i da je dobila volumen.

Foto: Privatna arhiva

Videla sam da mi je dlaka ojačala i da mi se kosa ne masti tako brzo. Drugi su komentarisali kako mi je odjednom porasla kosa i mislili su da se farbam na svake dve nedelje. Najveće iznenađenje mi je ipak bilo to što sapun toliko dugo traje, pa samim tim je i cena od 800 dinara i više nego opravdana.

Naravno da ovaj sapun nije baš u potpunosti savršen. Iako sam isprobala nekoliko njih, mogu reći da je nakon svakog pranja potrebno naneti veću količinu balzama jer se kosa jako mrsi. Ono što mi je takođe malo smetalo je to što mi kosa ne miriše kao posle pranja tečnim, industrijskim šamponom. Sapuni postoje u raznim mirisima, ali oni uglavnom ne sadrže veštačke mirise, pa su samim tim arome koje ostaju na kosi – blaže.

Osećala sam se zadovoljno znajući da ne pravim plastični otpad ali najbitnije od svega, znala sam da u mojoj kosi neće završiti parabeni, konzervansi, silikoni, i razni drugi sastojci koji su u Evropi zabranjeni, ali kod nas se nekako „provlače“ i dalje.

Iako u Srbiji tržište prirodne kozmetike nije toliko razvijeno, i dalje postoje mali domaći biznisi koji ručno prave sapune i cena im je potpuno prihvatljiva. Šampon u obliku sapuna sam želela da isprobam iz radoznalosti, a evo već dve godine ga koristim. Verovatno se nikada neću vratiti na staro, jer mi kosa nikada lepše nije izgledala.

***

Bonus video: Trikovi za punđu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram