Važno pravilo: Kada kosu treba češljati mokru, a kada suvu

Foto: Shutterstock

Čak i jednostavna radnja kao što je češljanje može uništiti kosu ako nismo oprezni. Zato je važno znati - da li je bolje češljati kosu dok je mokra, ili kad se osuši?

Postoji toliko različitih mišljenja oko najboljeg načina češljanja kose – kakvu četku koristiti, koliko često, treba li u češljanje uključiti i neke proizvode za nege kose… U zavisnosti od teksture, neki tvrde da se određeni tipovi kose uopšte ne moraju češljati, piše Diva.

Ono što se nekad činio kao sasvim jednostavan korak u rutini njege kose, danas ima mnogo neodgovorenih pitanja.

Jedno je pitanje pogotovo podelilo mišljenja: da li je loše češljati kosu dok je ona mokra? Kao i drugi aspekti u nezi kose, i kod ovog sve zavisi od tipa kose, odnosno od teksture.

Foto: Shutterstock

Kosa je jako individualna, što znači da ono što funkcioniše kod jedne osobe, neće nužno i kod druge. Kako bi videli šta je najbolje za pojedini tip kose, iz Byrdieja su razgovarali s dermatološkinjom, trihološkinjom i frizerkom.

Za početak, češljanje je zamišljeno kao proces kojim se poboljšava stanje kose raspetljavanjem. Dermatološkinja kaže kako se pravilnim češljanjem umanjuje i mogućnost pucanja kose i stvaranja čvorova. Za mnoge je češljanje mokre kose deo rutine tuširanja, ali ono može oštetiti kosu, pogotovo ako se ne češlja pravilno.

Za osobe s ravnom kosom, češljanje mokre kose potencijalno može uzrokovati više štete nego kod suve kose.

„Treba imati na umu da je kosa najosetljivija dok je mokra. Češljanje u takvom stanju može preopteretiti i oštetiti kosu. Kosa je najčvršća kad je suva“, tvrdi trihološkinja, dok frizerka dodaje kako je svako grubo češljanje loše za kosu, a posebno kad je ona mokra.

Foto: Shutterstock

Za osobe s kovrdžavom i talasastom kosom važi obrnuto. Svatko ko je jednom pokušao češljati suvu kosu, mogao je da vidi koliko je to pogrešno. Dermatološkinja kaže kako češljanje mokre kovrdžave kose smanjuje mogućnost lomljenja i oštećenja folikula dlake.

Briga o kosi započinje još prilikom tuširanja.

„Ne verujem u to da je raščešljavanje kose uvek nužno. Umesto toga, treba da se fokusiramo da je ne zapetljamo prilikom pranja i nanošenja regeneratora“, pojašnjava trihološkinja, dok frizerka dodaje kako je kosu dobro raščešljati prstima jer je to nežniji način od korištenja češlja.

Složne su u tome da je za osobe s ravnom kosom bolje pričekati da se kosa osuši, zatim je krenuti raščešljavati, dok je za kovrdžave najbolje raščešljati kosu pre šamponiranja, piše Byrdie.

***

Bonus video: Trikovi za punđu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram