Fenomenalne transformacije frizura žena iz Srbije

Foto: Petar Trubić/Promo

Beogradski frizer Petar Trubić, kojem mnoge poznate srpske žene rado prepuštaju svoju kosu, pokazao nam je neke od transformacija koje je uradio - ali nam je i otkrio šta je potrebno da bi se uspelo u ovom zanatu.

“Mislim da imam poseban odnos sa klijentima, imamo neku konekciju na baš poseban način. Ta veza nas drži na okupu već dugo. Moji klijenti su zaista dugogodišnji, neki su tu od prvog dana od kada sam došao u Beograd. To su odnosi koji se neguju godinama, gde frizura nije najbitnija stvar. Ljudi kada prepoznaju ljubav prema poslu, i vide da se radi sa emocijom, to im je najbitnije, i sve ostalo prestaje da bude važno”, priča za naš porta Petar.

Pokazao nam je neke od brojnih transformacija koje je radio. Oštećena, ispucala kosa, isprana farba pogrešne nijanse, beživotna dlaka – sve su ovo problemi koje mnoge žene vrlo dobro poznaju, a koje je sasvim moguće rešiti.

Foto: Petar Trubić/Promo

“Retko kada se odlučim za drastičnu promenu ako nekoga ne poznajem. Ono što svima govorim je da je zaista bitno imati odnos sa nekim ko vam radi kosu, jer on mora da poznaje vaš karakter i navike. Nije to stvar samo fizičkog izgleda, kako će to izgledati spolja, već je važno i koliko je funkcionalno, praktično, da neko sa tom frizurom može da funkcioniše a ne da mu bude problem. Zato je bitno da vas neko poznaje, kako bi mogao da predloži i uradi nešto što će vama zaista odgovarati u svakom smislu. Dakle, na prvo mesto stavljam odnos klijenta i frizera”, objasnio nam je Petar način svog razmišljanja.

 

Foto: Petar Trubić/Promo

Petar se ovim zanatom bavi od osnovne škole. Njegovi roditelji su hteli da bavi nečim drugim.

“Posle prve godine srednje škole sam sve napustio. U tom trenutku nisam bio svestan da se može uspeti i bez fakulteta, ali sam znao šta želim. Taj osećaj u meni mi je govorio da je to to, i ništa drugo nije moglo da me okupira u tom trenutku. Ceo dan sam provodio u salonu, dok su druga deca izlazila u grad. Sve slobodno vreme sam provodio tamo kako bih učio što više. Imao sam 16 godina kad sam otišao od roditelja i počeo da zarađujem sam”, ispričao nam je.

Foto: Petar Trubić/Promo

Čim je postao samostalan, Petar se odvažio na veliki korak – da otvori svoj salon. Svi koji imaju sličnu ideju, treba da znaju da uopšte nije nemoguće.

“Hrabrosti sam uvek imao i viška. Uvek dosta razmislim o svemu, isplaniram, pa kad se odlučim na nešto nema stajanja, skroz sam u tome. Tražim sve moguće načine da se to realizuje. Kad sad pogledam, otvaranje prvog salona bilo je prerano sa 18 godina. Niko od nas u tim godinama nije dovoljno spreman, niti ima znanja da vodi svoj biznis. Nije mi tad trebalo mnogo sredstava, jer se mali, početni salon može otvoriti i bez mnogo novca. Ako imate želju da radite svoj posao i u tome budete dobri, potrebno je samo da krenete”, kaže nam.

Godinama kasnije, nakon mnogo truda i rada, Petar je došao i do svog Masterclass-a, a kaže da mu je to bio jedan od najboljih trenutaka u životu, jer su njegove kolege iz različitih zemalja sveta bile oduševljene onime što je izveo.

Danas se izdvaja po svojoj viziji rada, koja je retka u današnja vremena – nije mu bitan profit, već kvalitet.

“Moj salon nije veliki i nikada neće biti. Ne želim da imam puno zaposlenih, ni puno klijenata. Postigao sam sve uspehe koje sam želeo i ostvario najbitniji cilj: da mi bude prijatno na poslu. To je najveći luksuz koji možeš imati: da radiš posao koji želiš na način koji tebi odgovara, a ne koji ti je neko nametnuo. Radimo ograničenim tempom, nikada nismo radili masovnu produkciju. Trudimo se da posvetimo vreme klijentima, da ambijent bude takav da se klijenti osećaju kao kod kuće, da bude prijatna atmosfera”, zaključuje Petar.

***

Bonus video: Bezvremenska lepota Monike Beluči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram