Tvigi, pola veka kasnije: Mršavost će zauvek biti u modi

Tvigi
Tvigi; Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Nadimak legendarne manekenke Tvigi i danas je sinonim za mršavost. Lesli Loson danas ima 70 godina i malo drugačije gleda na život i modu.

Lesli Loson se šezdesetih godina proslavila kao Tvigi, manekenka koja je srušila standarde lepote žene koji su vladali do tada i svoju sliku nametnula kao novi trend. Kratka plava kosa očešljana na razdeljak, ogromne oči, melanholični izraz lica i izrazito tanka figura učinili su je instant zvezdom i licem čitave dekade, iako se zapravo na sceni zadržala samo četiri godine dok joj manekenstvo nije „dosadilo“. U međuvremenu je svoju karijeru proširila i na film, muziku i televiziju, gradeći reputaciju prave pop-kult ikone.

Tvigi danas ima 70 godina i sprema se da lansira podkast „Čaj sa Tvigi“ u kojem će sa svojim slavnim prijateljima pričati „o njihovoj karijeri, prošlosti, detinjstvu i stvarima koje trenutno rade“, otkrila je u intervjuu za Guardian. „Mnogo je strašnih priča u vestima ovih dana. Hoću ljude koji će pričati lepe priče i biti zabavni“, pojasnila je.

Tvigi danas živi sa svojim mužem Lijem Losonom, rediteljem i glumcem. U februaru je ponovo postala baka – sad ima petoro unučadi. Ne pati za burnom mladošću – ona je se i ne seća tako. Kaže da je u svemu uživala i da nema stvari zbog kojih se kasnije kajala, mada kaže da misli da je to vreme i uspela da preživi jer nije bila sklona porocima.

Tvigi
Tvigi danas; Foto: I-Images / Zuma Press / Profimedia

„Bila sam toliko strejt da je to dosadno. Najgore što sam radila bilo je da sam pušila cigarete“, kaže Lesli, dodajući da nikad nije koristila droge, čak nije ni vino pila. „Nije mi se sviđalo, odrasla sam pijući čaj“.

Ali volela je modu i još u detinjstvu imala ambiciju da postane model ili modna kreatorka. Bilo joj je zabranjeno da nosi šminku, ali se seća kako je vikendima s drugaricama sređivala lice i pokušavala da oči našminka po uzoru na svoju lutku. Baš takve su postale njen zaštitni znak.

„Trebalo mi je sat i po da to napravim, imala sam tri para veštačkih trepavica na kapcima. Čudi me da sam uopšte mogla da otvaram oči“, smeje se danas. „Takođe, povlačila sam linije ispod očiju. I 1966, kad sam iz anonimnosti ubačena u ludilo, to je bio moj izgled“.

Lesli je imala samo 16 godina kada ju je otkrio jedan modni novinar, pošto je video fotografije na kojima predstavlja nove frizerske trendove.

„Za mesec dana bila sam u svim novinama i dobijala ponude da odem u Pariz. Ne mogu da kažem da mi se nije dopadalo“, kaže Tvigi, i priseća se sjaja i uzbudljivog života koji je išao uz poslovne ponude. A Tvigi je zahvaljujući svom jedinstvenom izgledu postala internacionalni supermodel.

Tvigi
Tvigi, modna ikona; Foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

Smatra se da je upravo ona pokrenula trend ekstremno mršavih devojaka, iako tvrdi da je njen izgled bio potpuno prirodan i da je normalno jela, a da je jednostavno genetika bila zaslužna za to kako ona izgleda. S druge strane, imperativ mršavosti pripisuje modnoj industriji.

Pročitajte još:

„Isto je sa starijim modelima, sad u reklamama sve više prikazuju starije modele u reklamama. Ne mislim da će visoka moda ikada odustati od mršavosti, ali na drugim poljima počeli su da prihvataju različite veličine i oblike tela, kako i mislim da treba“.

Tvigi se 2009. našla na udaru javnosti zbog još jedne kontroverze tipične za modni svet, kad se pojavila u jednoj reklami i ispostavilo se da je fotošopirana.

„To nema veze sa mnom. Ja odem i uradim posao. Ako oni to uzmu i doteruju, ja apsolutno nemam ništa s tim“, objasnila je, vidno uznemirena optužbama da daje mladima pogrešan primer i iskrivljene standarde lepote.

Ipak, za isto je prošle godine optužila Kardašijanke.

„Ne dopada mi se kako one izgledaju, sve na njima je plastično i lažno. One su plaćene da reklamiraju takav izgled i takve intervencije… Odlazak kod plastičnog hirurga je postao sasvim normalna stvar. Zaista ne volim te filere kojima hirurzi popunjavaju lica žena. Zbog njih izgledaju kao veverice“, izjavila je tada Tvigi, priznajući da je i sama u jednom trenutku poželela da ode na korekciju, ali je ubrzo odustala od te ideje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram