Žena koja je u hidžabu promenila lice mode

Halima Aden
Halima Aden; Foto: River / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Halima Aden je jedna od najtraženijih manekenki današnjice. Rođena je u izbegličkom kampu UN u Keniji, gde je njena majka pobegla od građanskog rata u Somaliji. Uprkos teškoj životnoj priči, Aden je uspela da promeni lice modne industrije.

Halimina majka je 12 dana hodala do kampa Ujedinjenih nacija u Keniji bežeći od rata. Živeli su u kućici od blata, a Aden je kao dete često bolovala od malarije. Bili su gladni, žedni i siromašni, ali kaže da je bila srećna zahvaljujući radu UNICEF.

„Mogla sam da se razvijam. Uprkos tome što sam odrastala u izbegličkom kampu, i dalje mogu reći da sam imala dobro detinjstvo zahvaljujući UNICEF programima“, rekla je Halima koja je sa majkom i braćom bila među malobrojnima koji su dobili priliku da iz Kenije budu izmešteni u Ameriku. Kada je njena porodica stigla u Misuri, ponovo su živeli na ivici siromaštva. Halimina majka, koju danas naziva superherojem, odlučila je da se presele u Minesotu gde su pronašli zajednicu i nastavnike iz Somalije.

Pročitajte još:

Kada je na studijama dostigla neke od svojih ciljeva i dobila stipendiju, prijavila se na izbor za mis Minesote i 2016. postala prva muslimanka sa hidžabom koja je učestvovala na jednom takvom takmičenju u Americi. Titulu nije osvojila, ali nije ni morala. Već tada ju je primetila urednica magazina Karin Roitfeld koja joj je dala naslovnu stranu CR Fashion Booka iako nije imala ni dan iskustva u modelingu.

Halima Aden
Halima Aden; Foto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

„To što sam bila prva žena koja je nosila hidžab i burkini na izboru za mis i što sam bila prihvaćena. dalo mi je samopouzdanje da pređem u svet modelinga i da znam da mogu da radim revije i naslovnice a da ostanem ono što jesam“, rekla je Aden.

Halima Aden na reviji Max Mara
Halima Aden na reviji Max Mara; Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Kada se pojavila na pisti Kanjea Vesta za Yeezy, malo ljudi je znalo šta se dešavalo tokom priprema. Autfit koji je Kanje spremio za Aden je previše otkrivao njeno telo, pa ga je odbila. U poslednjem trenutku su joj javili da su našli drugu kombinaciju i tako je pristala na svoju prvu veliku reviju.

Halima Aden
Halima Aden; Foto: Steve Mack / Everett / Profimedia

Jako brzo je dospela u vrh, a jedna od najvećih stvari za nju lično je naslovnica britanskog Voga, opet sa hidžabom, što se nije desilo u istoriji ovog magazina.

Ni danas, kada je jedna od najuspešnijih svetskih manekenki, Halima ne može da živi potpuno opušteno. Iako su obožavaoci oduševljeni njenom hrabrošću i lepotom, ima i onih koji je osuđuju zbog smelih fotografija i poručuju joj da muslimanki koja veruje nije mesto ispred objektiva i na pistama. Često joj stižu i pretnje, na koje se, kako kaže, ne obazire.

Tommy Hilfiger
Halima Aden na reviji Tommy Hilfiger; Foto: Isabel Infantes / PA Images / Profimedia

„Niko ne može da mi određuje kako da se ponašam pristojno. Svaki čovek to rešava za sebe“, odgovara manekenka.

Za BBC Aden je otkrila kako se moli na Nedeljama mode.

„Trudim se da se molim pet puta dnevno ali mi ne polazi uvek za rukom. Jedno od mojih najupečatljivijih sećanja je kako trčim sa ćilimom za molitvu za vreme Nedelje mode u Njujoku i tražim gde da se pomolim. Za to često posluže šminkernica ili studio“, ispričala je.