Crna udovica Guči: Ubila muža, robijala, sad živi od njegovih miliona

Patricija Ređani
Patricija Ređani; Foto: enrico bona / IPA / Profimedia

Jedna od najdramatičnijih priča koju pamti svet mode je zainteresovala javnost tek kada je objavljeno da će Ridli Skot režirati film po njoj i da će glavnu ulogu tumačiti Lejdi Gaga. Za to vreme, realna protagonistkinja slobodno živi i troši bogatstvo imperije Gucci.

Priča počinje kasnim večernjim pozivom 8. januara 1997. Anonimni čovek traži da priča sa Filipom Ninijem, šefom policije italijanske regije Lombardija. Zahteva da se nađu. Ne želi da otkrije mnogo preko telefona: „Reći ću samo jedno ime – Guči.“ Nini je bio jedan od glavnih detektiva u slučaju koji je dotle delovao kao još jedna nerazrešena italijanska misterija – ubistvo Mauricija Gučija, multimilionera, vlasnika modne imperije Guči.

Dve godine pre poziva, Gučija je, dok je ulazio u svoju poslovnu zgradu, upucao nepoznati čovek. Nijedna od brojnih istraga nije došla do pravog odgovora ko stoji iza ubistva.

Pošto se sastao sa Ninijem, doušnik se predstavio i objasnio da je odseo u hotelu s jednom zvezdicom u Milanu gde je čuo da se noćni portir hvali da je on regrutovao ubicu Gučija. To otkriće je policiju povelo ka rasvetljavanju slučaja u čijem centru je bila bivša Gučijeva supruga Patricija Ređani. Ono što je posebno zanimljivo filmskim stvaraocima danas nije samo zločin, već bajkoviti početak cele priče.

„Tek ćeš videti šta je pakao“

Ređani i Guči su bili u dvadesetim kada su se upoznali na jednom partiju milanske elite. Unuk osnivača modne kuće Gucci je bio očaran Patricijinom lepotom i pitao je prijatelja: „Ko je ova lepa devojka u crvenom koja izgleda kao Elizabet Tejlor?“

Venčali su se 1972. uprkos protivljenju Mauricijevog oca Rodolfa i postali su jedan od najatraktivnijih parova u Italiji. Zanos je trajao malo duže od deceniju. Brak se raspao 1985. ali je brakorazvodna parnica trajala skoro deset godina.

Pročitajte još:

Kasnije je u jednom intervjuu Ređani rekla da ju je Guči odjednom napustio. Otišao je na kratak put u Firencu i nikada se nije vratio kući. Porodični lekar joj je rekao da ju je muž ostavio. Otkrila je i da je znala da će im se odnos promeniti čim je 1983. umro Rodolfo Guči.

Smrt oca je promenila Mauricija, počeo je da se ponaša kao da mu više ni do koga nije stalo. U intervjuu za „Storie Maledette“ Patricija je rekla i da kada je bila na operaciji tumora mozga, Guči nije ponudio nikakvu podršku. Jedino što ga je zanimalo bio je posao. Porodičnom biznisu se priključio u 15. godini, a posle smrti oca je nasledio 50 odsto vlasništva i postao je predsednik imperije. Do 1993. je prodao svoj Gucci udeo firmi Investcorp iz Bahreina, a pominje se cifra od 150 do 200 miliona dolara. Tako modni gigant prestaje da bude italijanska firma, a Mauricio postaje jako bogat. Otprilike u isto vreme Ređani dobija milion dolara godišnje u brakorazvodnoj parnici.

Patricija ipak nije zadovoljna.

Mauricio Guči
Mauricio Guči; Foto: Simon Grosset / Alamy / Profimedia

Bila je besna i zbog načina na koji je bivši muž vodio posao, ali i zbog činjenice da je našao mlađu devojku Paolu Franki s kojom je već planirao svadbu. Količina akumiliranog besa i mržnje u Patriciji je postala evidentna tek kasnije, na suđenju, kada je pušten snimak njene telefonske poruke. „Prešao si svaku granicu mržnje koju osećaju tvoje ćerke. Ne žele da te vide više da bi zaboravile na traumu. Ti si deformisani čir, bolna upala koju svi želimo da zaboravimo. Tek ćeš videti šta je pakao“, kaže Patricija u poruci Mauriciju.

Tada počinje da traži plaćenog ubicu. Svoju čistačicu je zamolila dva puta da joj pomogne, a čak se konsultovala i sa advokatom kog je pitala šta bi se desilo kada bi se otarasila bivšeg muža.

„Moram da priznam da sam tada stvarno htela da ga se oslobodim. Želela sam to da uradim i pitala ljude iz okoline da li hoće da mi pomognu, ali moje namere su se tu završile – čista opsesija, čista želja“, objasnila je. Nikada, do kraja suđenja do kog je došlo kasnije, nije priznala da je naručila ubistvo.

Patricija na slobodi
Patricija na slobodi: Credit line: Paolo Della Bella / LaPresse / Profimedia

Njena prijateljica Pina je kasnije svedočila da joj je „u trenutku slabosti“ pomogla da nađe plaćenog ubicu, iako je Ređani na sudu tvrdila da nije imala pojma da ga je Pina našla. Pina je stupila u kontakt sa hotelskim portirom koji je našao ubicu. Uz gomilu peripetija, tri muškarca su izvršila ubistvo. Na suđenju „crnoj udovici“ i ubicama je bilo dosta kontroverznih svedočenja.

Posle suđenja, Patricija je proglašena krivom zbog naručenog ubistva i osuđena na 29 godina zatvora. Kazna je posle uložene žalbe smanjena na 26 godina. Poslednje dve godine, bilo joj je dozvoljeno da izlazi iz zatvora i vodi svoj modno-juvelirski biznis u Milanu. Na ramenu je gotovo uvek nosila makao papagaja. Puštena je iz zatvora 2017.

Apelacioni sud u Milanu je odlučio da će danas 71-godišnja gospođa Ređani, iako je naručila suprugovo ubistvo, dobijati pozamašnu godišnju sumu iz muževlje ostavštine i to zbog sporazuma koji je Mauricio potpisao 1993, dve godine pre nego što je ubijen. Takođe su joj retroaktivno isplatili novac koji nije primala dok je bila iza rešetaka, što je ukupno više od 18 miliona evra.

Patricija Ređani sa ćerkom Alegrom
Patricija Ređani sa ćerkom Alegrom; Foto: Cucu / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Imovinu Mauricija Gučija su nasledile njihove ćerke Alegra i Alesandra Guči, i one majci moraju da isplaćuju godišnji bonus.

U jednom od najskorijih intervjua Patricija je izjavila da bi volela da se cela priča napokon zaboravi. U međuvremenu uživa u „beneficiranoj penziji“, puna kao brod, trošeći svoje milione kao sav normalan svet.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram