Trikovi da uklonite fleke od dezodoransa, čak i one stare

dezodorans
Foto: Arturs Budkevics / Alamy / Alamy / Profimedia

Ponekad zbog brzine, a ponekad i zato jer ne razmišljamo previše, na odeći ostane fleka od dezodoransa, posebno ako koristite one protiv znojenja.

Mrlje ostaju kada u žurbi stavimo dezodorans i odmah se obučemo. Srećom, takve sveže bele mrlje jednostavno je ukloniti uz pomoć malo deterdženta za pranje posuđa, kažu stručnjaci.

Postupak je ovakav – mali peškir umočite u hladnu vodu, pa ga iscedite. Stavite na njega nekoliko kapi deterdženta, ali nemojte preterivati da vam kasnije ne bi ostale mrlje od deterdženta. Lagano protrljajte mrlju kako bi se stvorila pena. Nežno trljajte dok mrlja od dezodoransa ne nestane. Potom peškir isperite i njime prebrišite odeću kako biste uklonili ostatke deterdženta, prenosi N1.

Ako želite odmah da obučete taj komad, suzdržite se od sušenja mokrog dela fenom za kosu. Nikada se deo odeće zamrljan dezodoransom ne tretira vrućim vazduhom ili peglom. Kombinacija ostataka hemikalija i toplote mogla bi da uništi tkaninu.

Uklanjanje starih mrlja od dezodoransa

Antiperspiranti znaju da se natalože na odeći, posebno ako se redovnim pranjem ne uklone sve čestice zalepljene za tkaninu. I tu pomaže deterdžent za pranje posuđa, ali postupak je nešto drugačiji.

Deterdžent se nanosi direktno na suvu mrlju i nežno se, pre pranja, protrlja starom četkicom za zube. Moguće je da ćete morati ovaj postupak da ponovite nekoliko puta pre nego što tvrdokorna mrlja nestane.

Na tržištu postoje posebna sredstva za uklanjanje mrlja, ali pre upotrebe svakako proverite da li smete tkaninu da tretirate njime da je ne biste uništili. Ukoliko na etiketi odeće piše da samo hemijsko čišćenje dolazi u obzir, tada zaboravite čišćenje kupovnim sredstvima.

Takođe, ako odeća može da „podnese“ kupovno sredstvo za uklanjanje mrlja, svakako se pridržavajte uputstava i ne držite ga na mrlji duže nego što je navedeno. Na kraju operite odeću u toploj vodi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Trikovi za punđu