Navike zbog kojih tvoj dezodorans ne deluje

dezodorans znoj
Foto: JR Davis / Landmark / Profimedia

Dan bez dezodoransa je obično upropašćen unapred, posebno u toplim danima. Međutim, pojedine navike i greške koje pravimo mogu da potru njegovo dejstvo. Zato je važno znati kako da pravilno koristimo dezodorans da bismo izbegli neprijatan miris i trag znoja na bluzi.

Nosite ga misleći da je antiperspirant

Prva stvar koju uvek morate imati na umu je da su dezodorans i antiperspirant dva potpuno različita proizvoda. Prvi se smatra kozmetičkim i namenjen je suzbijanju ili barem kontrolisanju neprijatnih mirisa. Većina dezodoranasa će ga zapravo samo prikriti. Obično su na bazi alkohola i, kada ih stavite, uzrokuju kiselost kože. To u osnovi čini kožu manje privlačnim okruženjem za bakterije koje su krive za loš miris.

Antiperspiranti, s druge strane, nisu tu da bi prikrili mirise, već da bi sprečili da se preznojite. U stvari, oni su regulisani kao lekovi u nekim zemljama. Među sastojcima od kojih su napravljeni su soli aluminijuma, koje privremeno blokiraju pore znoja, smanjujući tako znojenje.

Stavljate ga previše

U zavisnosti od vrste proizvoda koji nosite, preporuke o tome koliko ga treba stavljati se razlikujuju. Ako koristite aerosolne dezodoranse, prskajte ga na 15 centimetara od pazuha. Možete i da se vodite uputstvom na proizvodu.

Pročitajte još:

Međutim, stručnjaci savetuju da preterate, pa da budete celi u oblaku spreja. To vam jednostavno ne treba. Po pravilu treba prsnuti po dve sekunde ispod oba pazuha.

Ako vam je dezodorans u obliku rolona, pređite njim nekoliko puta tako da pokrijete celu površinu pazuha. Ako više volite stik, jednostavno ga nanesite dva do tri puta i to je sve.

Stavljate ga odmah posle brijanja

Nakon što obrijete ili izdepilirate pazuhe, bolje je da sačekate malo pre nego što primenite bilo koji proizvod, uključujući dezodorans. Ako ga stavite na sveže obrijanu kožu, moguće je da će vas peći ili svrbeti. Uvek je bolje da se koža primiri posle tretmana da je preparat ne bi iziritirao.

Koristite isti za posao i vežbanje

Tokom intenzivne fizičke aktivnosti prirodna reakcija tela je obilno znojenje. To je jedan od razloga zašto dezodorans koji inače nosite možda neće biti dovoljan za trening, pa da budete sveži, bez neprijatnih mirisa. Najbolje u ovim slučajevima je nositi poseban dezodorans specijalno dizajniran za one koji vežbaju.

Leti nosite sintetiku

Ako nosite pripijenu odeću, posebno sa uskim rukavima ispod pazuha, a ona nije od prirodnih materijala, vrlo je verovatno da će se javiti neprijatan miris jer dezodorans neće moći da se izbori sa previše znoja. Umesto toga, tokom vrućih letnjih dana pokušajte da nosite široku odeću od prozračnih tkanina, poput pamuka, lana, i to posebno ako ste inače skloni prekomernom znojenju.

Koristite proizvod koji vam ne odgovara

Ako tokom dana niste previše fizički aktivni, dobra ideja je dezodorans koji deluje oko osam sati. Ali ako redovno imate lud užurban dan, možda bi bilo bolje da koristite antiperspirant. Njegov efekat može trajati od 24 do 72 sata, a posebno je napravljen za ljude sklone jakom znojenju, one koji su izloženi jakim emocijama ili visokim temperaturama i one koji se bave sportom, pišu na sajtu Bright Side.

Imajte na umu da postoji dosta različitih proizvoda, uključujući antiperspirante koji su ujedno i dezodoransi. Uz njih ćete rešiti dva problema jer će sprečiti znojenje i pomoći će prikrivanju mirisa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram