Tri stvari koje nikad ne bih uradila kao dermatolog

Foto: printscreen TikTok/nevenkadokmanovic

Odlazak u solarijum povećava nekoliko desetina puta rizik od dobijanja karcinoma.

Doktorka Nevenka Dokmanović, specijalista dermatovenerolog, koja ima 20 godina iskustva u lečenju i nezi kože, podelila je na TikToku video u kom je govorila o stvarima koje nikada ne bi uradila kao dermatolog.

„Nikada ne bih otišla u solarijum, niti bih ikada ikome preporučila. On je ekstrakt najgorih zraka za kožu i tamo ćete da plaćate kako biste dobili hiperpigmentaciju, pege, zadebljalu i neurednu kožu, pogoršanje ili nastanak novih akni, bubuljica ili neki od karcinoma kože. To što neko ide dva ili tri puta godišnje kako bi se spremio za letovanje, povećava rizik nekoliko desetina puta da dobije neki od ovih problema.

Nikada ne bih stavila trajni filer u svoje lice ili usne. Trajni filer uvek znači trajnu, doživotnu komplikaciju koja se ne može ukloniti nikako sem hiruškim putem.

Na već postojane moje obrve nikada ne bih uradila trajnu šminku, odnosno tetovažu. To je takođe strašan problem ukoliko nije urađeno kvalitetnim bojama. Najčešće sam viđala pretvaranje tamnih obrva u sivu ili u zelenu boju“, rekla je doktorka.

@nevenkadokmanovic

Ima još mnogo stvari koje nikada ne bih uradila,ali ove tri su one sa kojima se najteže boriti.I zaista,kome je još potrebno da sam sebi stvara probleme odlaskom u solarijum? Ili stavljanjem trajnih filera? I ukoliko imate zbog medicinskog ili drugog razloga ,stanje zbog kolih nemate obrve, trajna šminka mi je opravdana,ali ako to radite samo jer vas mrzi da crtate obrve u oblik koji želite,ili nanosite karmin,molim lepo - razmislite.Poslednjih 15 godina se bavim laserskim uklanjanjem trajne šminke i beskonačan je broj zena koje nisu zadovoljne svojom trajnom šminkom.

♬ original sound - Nevenka Dokmanovic

Ispod ovog videa, doktorka je dodala i sledeće:

„Ima još mnogo stvari koje nikada ne bih uradila, ali ove tri su one sa kojima se najteže bori. I zaista, kome je još potrebno da sam sebi stvara probleme odlaskom u solarijum? Ili stavljanjem trajnih filera? I ukoliko imate zbog medicinskog ili drugog razloga, stanje zbog kolih nemate obrve, trajna šminka mi je opravdana, ali ako to radite samo jer vas mrzi da crtate obrve u oblik koji želite, ili nanosite karmin, molim lepo – razmislite. Poslednjih 15 godina se bavim laserskim uklanjanjem trajne šminke i beskonačan je broj žena koje nisu zadovoljne svojom trajnom šminkom“.

***

BONUS VIDEO: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram