Trenutno najtraženiji sat na svetu izgleda kao vizija iz sna

Sat
Foto: Richard Milnes / Shutterstock Editorial / Profimedia

Haštag Crash Cartier na TikToku ima oko sedam miliona pregleda i postao je nedostižna želja generacije Z.

Kad pogledate ovaj sat pomislićete da ko god da ga je dizajnirao, bio je inspirisan delom Salvadora Dalija „Upornost sećanja“ iz 1931. Zapravo postoje dve verzije priče o Cartierovom satu Crash, a zajedničko za obe su dve saobraćajne nesreće.

Prva legenda kaže da je u Londonu 1960-ih jedna dama ušla u Cartier da pita da li se njen model sata Bagnoire, oštećen u nesreći, može popraviti. Sat je bio u poluistopljenom stanju.

Sat
Foto: Loupe This / Ferrari / Profimedia

Druga legenda kaže da je potpredsednik kompanije takođe sredinom šezdesetih izgubio život u saobraćajnoj nesreći. Njegov auto je zahvatio plamen, a zlato na satu koji je nosio se istopilo. Ipak, unuka Žan-Žaka Kartijea je demantovala obe priče čija je glavna teza da je Crash zapravo nastao kao izduženi Bagnoire.

Čuvena aukcijska kuća Sotheby’s tvrdi da na svetu postoji samo dvanaest originalnih komada Crasha, prepoznatljivih po tome što su potpisani sa Cartier London. Sat je, zapravo, rođen 1967. godine u engleskom sedištu brenda, kada su tri kompanije u Njujorku, Londonu i Parizu još uvek radile odvojeno i nezavisno.

Sat
Foto: Loupe This / Ferrari / Profimedia

Tečno nadrealistički dizajn je nedavno oživeo, ali je TikTok, trenutno najveći inkubator trendova, učinio da Crash Cartier postane izuzetno popularan. Bilo da se radi o ljudima koji samo pričaju o njemu kao o novoj opsesiji do onih koji traže kopiju za sebe, ovaj haštag je dostigao 7 miliona pregleda.

@bens_watches Replying to @tokyoboii_ Alternatives to the Cartier Crash #cartiercrash #watchtok #watches #greenscreen ♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依

Nose ga Kanje Vest, Džej Zi i Kris Džener ali je za iznenadnu popularnosta Crash-a zaslužan najviše reper, producent i dizajner Tyler, The Creator. U spotu Lumberjack i na omotu svog poslednjeg albuma on nosi baš Crash Cartier.

Opsesija TikTok generacije ovim satom je verovatno samo deo oduševljavanja Old Money estetikom. I nemojte ga tražiti na Instagramu, jer tu  #CrashCartier ima malo više od 1.000 objava.

Inače, jedan od poslednjih Crash satova prodatih na aukciji kupljen je za oko 1,5 miliona evra. Da li je moguće da je tolika cifra dostignuta zahvaljujući TikTokerima? Iznenadili biste se koliki uticaj trendovi sa te društvene mreže imaju čak i na bogataše.

@hypebeast #hypebeast: .65M USD Vintage Cartier Crash sets world record as the most expensive #cartier watch purchase in history #learnontiktok #vintage #watch ♬ original sound - HYPEBEAST

***

Bonus video: Hit kupaći kostimi u kineskoj prodavnici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram