EKSPERIMENT Skroz je nebitno koju podlogu za lice koristite

Moda i lepota 12. nov 202014:39 > 11. maj 2021 12:10
Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Danima pretražujem blogove, sajtove, jutjub tutorijale i rivjuove u potrazi za savršenom podlogom za lice. Imam skoro 40, do sada sam koristila uglavnom BB kreme, ali sam shvatila da sa masnom kožom ne dobijam efekat koji bih želela - previše počne da se sjaji, i to previše rano nakon nanošenja. Ovo, dakle, nije tekst o tome kako sam testirala 10 BB krema, već o tome kako nas kozmetička industrija drži u vorteksu gomile različitih proizvoda koji u suštini imaju isti efekat.

Znam, nisam baš otkrila Ameriku, ali šteta je ne podeliti ovaj eksperiment.

Prvo mala predistorija – nešto najbolje što sam probala je, pogađate, krema koju više ne proizvode. U pitanju je MAC Prep&Prime BB Beauty Balm Cream (oko 5.000 dinara), za koju mi nikada nije bilo žao da dam pare, pritom je bila gušća, mogli ste da je mešate sa hidratantnom kremom, ili sa hajlajterom, i da i dalje izgleda super.

Posle nje sam probala MAC Lightful C Tinted kremu (oko 5.000 dinara), Bobbi Brown Beauty balm (oko 4.000 dinara), Nuxe BB Bio-Beaute kremu (oko 3.000 dinara), ali ništa mi nije završavalo posao – ili su previše isušivale, ili nisu imale dobru pokrivnu moć, ili su sve nijanse imale prizvuk neke bolesne narandžaste koju nikako nisi mogao da neutrališeš.

Juče sam krenula u potragu za novom omiljenom kremom u Sephori (zgodan je bio i popust za Single’s day koji su davali samo tog dana), ustremila se na jedan visoko kvalitetan brend, i isprobala tri njihova različita proizvoda – toniranu kremu (nanetu na čelo) koja obećava da će vam „blurovati“ lice, odnosno ukloniti sve nedostatke – mrljice, neujednačenu boju kože i ožiljke, pritom ima veoma jak voćni miris – ko voli.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Drugi proizvod koji sam probala je BB krema istog brenda (oko 5.000 dinara), naneta na desnu slepoočnicu, i treće tečni puder najbolje pokrivne moći koji imaju (oko 5.000 dinara), nanet na levu slepoočnicu.

Rezultate možete da vidite na slikama ispod.

Leva slepoočnica – Puder najbolje pokrivne moći Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Ideja je bila da vidim šta bi najbolje leži, izađem na dnevno svetlo, i sačekam par sati da vidim koliko su trajne.

Desna slepoočnica – BB krema  Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Efekat?

Svi delovi lica su izgledali potpuno isto, i niko od kolega koje sam pitala, ni pod najjačim svetlom nije uspeo da uoči bilo kakvu razliku u boji, teksturi ili izgledu kože. Posle pet sati, nisam primetila da mi je ijedan proizvod ostao na koži, osim naravno – podloge, koja je inače najdugotrajnija.

Sve u svemu, na lice sam stavila proizvode u visini od oko 14.000 dinara, kojima je bilo gotovo nemoguće naći bilo kakvu razliku. Jedini zaključak je, a nipošto nisam prva koja to kaže, da nas proizvođači „seksi“ novim proizvodima stimulišu da pomislimo da nam je sve to neophodno.

Moj utisak je (a nisam nikakav kozmetički poznavalac, još manje bjuti blogerka) da bih se u prvom trenutku, bez razmišljanja „navukla“ da kupim dva proizvoda jer mi tonirana krema znači kad želim da izgledam nenašminkano, a pristojno, dok je podloga za radne dane, kada hoću malo da jače da se „izbetoniram“. Uz to, proizvođač mi obećava i da će mi koža mirisati predivno kad stavim toniranu kremu, kao i da će mi podloga podmladiti kožu, garantovati visok SPF faktor, hidratisati, peglati bore i možda i skuvati ručak ako dovoljno želim da verujem.

Sve u svemu, možda je vreme da svaka od nas pogleda svoj kozmetički ormarić, prvo pobaca gomilu gluposti kojima je istekao rok, onda gomilu gluposti koje ne koristimo (tipa, žuto-roze senke za leto i slično) i zadrže svoju „kozmetičku dijetu“ na pet ili šest isprobanih proizvoda. Verujte mi, a ako ne verujete pogledajte slike – gotovo da su identični, a više vam je nego dovoljan jedan.

Umesto njih, bolje uložite u neki dobar retinol i hidratantnu kremu i postarajte se da vam lice izgleda što bolje i bez šminke.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram