Šta se prvo stavlja – puder ili korektor

Moda i lepota 05. feb 202109:23 > 11. maj 2021 12:10
šminkanje puder korektor
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Stalna je dilema da li kod šminkanja prvo treba staviti puder, pa korektor ili obrnuto – kako bismo što bolje prikrili fleke, podočnjake, bubuljice na licu. Stručnjaci za mejkap sada otkrivaju koji štos zaista pali.

Prvo puder, pa korektor

Glavno pitanje kad se uhvatimo za neseser sa šminkom je odakle početi – treba li prvo na kritična mesta staviti korektor ili tečni puder.

„Zavisi od područja koje pokušavate da pokrijete. Ja uvek krećem od predela oko očiju. Tu nikad ne nanosim tečni puder jer je to tako tanka koža da može da deluje teško ako se puder nakupi u sitnim borama i porama“, kaže za portal Stylist.co.uk Voren Daudal, profesionalni mejkap artist.

Pročitajte još:

On dodaje i da podočnjaci prave veliki problem jer zbog njih delujemo umorno, ali čim sredimo taj deo lica, koža će izgledati znatno svežije. Zato i neće biti potrebe da se na ostatak lica stavlja mnogo pudera.

„Što se tiče fleka ili hiperpigmentacije, korektor je najbolje da nanosite nakon podloge, i to na tačno određenim mestima da biste postigli prirodni izgled“, objašnjava on.

Zašto je redosled bitan

„Ako korektor i puder budete stavljali pravim redom, dobro će se primiti na kožu i lice će delovati čisto i prirodno. Ako korektor nanesete pre podloge, vrlo je moguće da će se on razmazati i skinuti kad stavite puder preko njega, pa onda ceo proces nema smisla, a i pravite sebi dupli posao“, kaže Daudal.

I Debi Finegan, stručnjak za šminku iz kompanije MAC, slaže se da je važno kojim redom stavljamo koje kremaste proizvode i da prvo ide puder, pa tek onda korektor.

„Prvo ide krema za lice, odnosno preparat za negu, pa podloga, odnosno tečni puder, pa onda korektor. Na kraju ide rumenilo i setovanje puderom u prahu kako bi sve ostalo na svom mestu“, kaže ona.

Prava nijansa korektora

Finegan kaže da preporučuje najviše za nijansu svetliji korektor od pudera da bi se postigao prirodni luk. Takođe, preporučljive su i toplije nijanse koje će prikriti nedostatke. Kada je reč o pokrivanju fleka, najbolje će se uklopiti korektor koji odgovara vašem tonu kože.

Kako da korektor izdrži ceo dan

„Setovanje je ključno. Koristim paperjastu četku za blediranje sa prozirnim mat puderom. Nežno pređite četkom preko područja na koje ste stavili korektor, a zatim lagano utapkajte prstom. Četkicom ćete staviti taman dovoljno pudera koji će fiksirati korektor, a neće isušiti lice“, kaže Daudal.

Idealan korektor za fleke

„Uvek bih predložila da u neseseru imate dva različita korektora. Koža oko očiju je tanja i nežnija, zato potražite formule koje su hidratantne, negujuće i koje imaju mek sjajni završetak“, kaže Daudal.

Finegan, s druge strane, preporučuje formulu sa manje vlage.

„U suprotnom, fleke ili podočnjaci će prosijati, što će problem naglasiti umesto da ga sakrije“, kaže Finegan.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram