Šta možeš da uradiš kad ti se pojavi fleka od sunca

Foto: Shutterstock

Vratili ste se sa letovanja, a u ogledalu vas je sačekalo neprijatno iznenađenje - tamna fleka na koži. Hiperpigmentacije su najvidljivije posle letnjih meseci, a veliki su estetski problem mnogima. Mogu li se ukloniti, za Zadovoljna.rs otkriva specijalizantkinja dermatovenerologije dr Jovana Majstorović.

Doktorka pre svega objašnjava šta su hiperpigmentacije i koji su uzroci ovih fleka na koži.

„To su promene na koži u vidu pojačane pigmenatcije. Mogu imati različite u uzroke. Najčešće je to genetska predispozicija, ali i hormonski disbalansi, koji mogu biti vezani za trudnoću ili upotrebu kontraceptivnih pilula. Pored toga, najznačajniji faktor je izloženost UV zracima“.

Uglavnom nastaju nakon akumuliranog izlaganja suncu – neće se pojaviti fleka ako neko jednom izgori. Ali ukoliko je ranije bio konstantno izložen suncu, povećava se rizik, ističe dermatološkinja.

Žene su zbog estrogena sklonije hiperpigmentaciji, a pogoršavaju se sa godinama. Imaju više formi – najpoznatija je melazma, koja se vezuje za trudnoću, ali se javlja i kod žena s hormonskim disbalansom koje su često izložene suncu, kaže dr Majstorović. Hiperpigmentacije mogu biti vezane i za neke upalne procese na koži, najpoznatije su akne. One su lakše za tretiranje jer će se rešiti kroz neko vreme, objašnjava.

Jovana Majstorović Foto: Instagram/drjovana_derma

Prevencija je ključ

Srbi su dosta podložniji hiperpigmentacijama, kaže dr Majstorović.

„Mi pripadamo tipu kože koji je poprilično sklon hiperpigmentacijama. Neki drugi tipovi kože u drugim zemljama imaju manju mogućnost za to genetski, a mi smo baš na tom podneblju zbog klime“, kaže.

Zato o tome mrora da se razmišlja pre nego što do fleka dođe.

„Adekvatna zaštita od sunca je najbolji vid prevencije. Treba početi od najmlađeg uzrasta, kako bismo sprečili da kasnije dođe do pojave fleka. Dakle, redovna upotreba krema za sunce, kako tokom leta, tako i zimi. Ne treba da je zaboravimo kad idemo na skijanje, čak i kad je oblačno, ili ako na poslu sedimo pored prozora“, savetuje dermatološkinja.

Foto: Shutterstock

Kako se uklanjaju fleke?

„Ukoliko se pojavi fleka, moramo odmah da je tretiramo, a ne da čekamo nekoliko godina. Dok imamo povećan pigment u epidermu, imamo mogućnost da fleku rešimo. Kada siđe u derm, onda je odstranjivanje jako teško, čak ni sa najjačim laserima nije izvesno da ćemo fleku da uklonimo“, upozorava dr Majstorović.

Fleke su poprilično teške za rešavanje i zahtevaju dosta vremena, strpljenja, upornosti. Prvo što treba da uradimo kada se pojave je zaštita od sunca kako se ne bi pogoršale. Postoje tri vida lečenja – terapeutsko, dermatokozmetika, kao i tretmani.

„Imamo terapeutske opcije koje se moraju sprovoditi pod nadzorom lekara, jer supstance u tim kremama mogu imati neželjene efekte. Moraju da budu pažljivo dozirane i u koncentraciji i u načinu primene. To je vid terapije koji ide uz stalni nadzor lekara“, kaže dr Majstorović.

Hidrokinon je najpoznatija supstanca koju dermatolozi upotrebljavaju.

„Koristi se samo uz savet lekara i u određenoj koncentarciji, jer može da dovede do popriličnog pogoršanja tih fleka. Daje se u Kligmanovoj formuli, gde pored njega imamo kortikosteroid u malom procentu koji smanjuje upalu. Pored toga, imamo i malu dozu retinoida, koji će napraviti jednu vrstu regeneracije kože“, objašnjava dermatološkinja.

A tu su i određeni medicinski tretmani.

„Imamo hemijske pilinge koji targetiraju površinski sloj kože – ako je hiperpigmentacija u epidermu, možemo imati zadovoljavajuće rezultate. Pored toga, tu je mikronidling sa koktelima izbeljivača, kao i laseri kao najsavremenija metoda. Ali kod svih tih stvari treba biti jako oprezan, jer fleke mogu da nastanu i nakon ovih tretmana. Kada se odlučite da bilo šta od ovoga radite, jako ja važno da se isprate svi saveti lekara – da se koža ne izlaže suncu, da se ne koriste preagresivna kozmetika ili šminka“, upozorava doktorka.

Proizvodi iz drogerija

Dr Jovana Majstorović uvek savetuje da se deramtokozmetika koristi uz medicinsku terapiju, ali može i samostalno ukoliko neko ima manju fleku.

„Vitamin C je antioksidant i izbeljivač, koji je jako dobar za prevenciju i lečenje fleka. Pored toga imamo kodžik kiselinu, čak i azalainsku kiselinu koja se koristi za akne. Tu je i niacinamid. Oni deluju na smanjene fleka, ali se ništa ne dešava preko noći. Mora se biti jako uporan. Neophodno je tri do četiri meseca da bi se rezultati videli“, ukazuje dr Majstorović.

Uvek je dobro i obratititi pažnju na ishranu.

„Zastupam stav da je ishrana važna za sve što se dešava na koži. Možemo da pomognemo koži antioksidatima, a to su sve namirnice bogate vitaminom C. To je samo jedan mali procenat uticaja, ali može da pripomogne svemu što radimo spolja, s kremama“, zaključuje dermatološkinja.

***

Bonus video: Joga lica za početnike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram