Šta da izbegavate kad vam lice „bukne“

Foto: Eduardo Parra / Zuma Press / Profimedia

Znate ono kada se probudite sveži i dobro raspoloženi, a onda se pogledate u ogledalo i shvatite da vaša koža ne izgleda u skladu sa vašim raspoloženjem? Baš je tog jutra rešila da vas “počasti” sa nekoliko neplaniranih bubuljica i pravi se kao da se ništa nije dogodilo.

Mada vam se čini da su se promene na vašoj koži dogodile iznenada i bez najave, nekoliko stvari bi trebalo da izbegavate, ako ste primetili da vam odjednom izlaze bubuljice – i bićete na dobrom putu ka čistijoj i zdravijoj koži, piše Wannabe magazine.

Izbegavajte više puta iskorišćene peškire i jastučnice

Redovno menjanje peškira i posteljine svakako je nešto na šta bi trebalo da obratite pažnju, bez obzira na to imate li osetljivu kožu ili ne. Ali, ako ste u periodu kada vam izlazi više bubuljica nego inače, pokušajte da posteljinu i peškire menjate još češće. Takođe, predlažemo vam da pamučne jastučnice zamenite svilenim, a da grube peškire zamenite nežnijim peškirima od mikrofibera.

Šećer

Šećer, a naročito onaj procesuirani, koji se nalazi u slatkišima, može da poveća nivo insulina u našem organizmu – što dovodi do hormonske reakcije, usled koje se na našem licu mogu pojaviti neželjene bubuljice. Ako želite da održite hormonski balans, trebalo bi da počnete sa izbalansiranom ishranom, koja će vašem organizmu dati tačno ono što mu je potrebno. Prirodni šećeri koji se nalaze u voću su u redu, ali i njih bi trebalo da izbegavate u prevelikim količinama, a čokolade i druge slatkiše svakako izbrišite sa menija barem na određeno vreme.

Mlečne proizvode i mleko

Iako je reakcija na mlečne proizvode različita od osobe do osobe, oni svakako nisu preporučljivi u velikim količinama – naročito ako imate osetljivu kožu i borite se sa bubuljicama. U komercijalnom, kravljem mleku nalaze se sastojci koji takođe mogu izazvati hormonski disbalans, a već znate da on utiče na pojavu bubuljica i akni.

Foto: Shutterstock

Ne dirajte lice rukama!

Ni u kom slučaju, osim pri umivanju i nanošenju skin care proizvoda, nemojte dirati lice rukama! Znamo da imate goruću želju da iscedite tu bubuljicu, ali – suzdržite se. Naši prsti i šake dovoljno su već uprljani dodirivanjem telefona, novca, kvaki i slično, i nije im mesto na vašem osetljivom i čistom licu. Dakle, pipkanje lica rukama – STOP!

Intenzivne hidratantne kreme

Hidratacija kože jeste od posebne važnosti u onim danima kada nam izlaze bubuljice, jer će suva koža pokušati da nadomesti suvoću povećanim lučenjem sebuma što može upravo i dovesti do pojave bubuljica, ali – ne smemo ni preterati sa intenzivnim kremama. Ako kožu koja je već osetljiva dodatno “opteretimo” kremama koje su previše guste, teške i jake za našu kožu, možemo začepiti pore i samo pogoršati već lošu situaciju. Zato, hidratantna krema – DA, ali ona koja ima laganiju teksturu koja će koži dozvoliti da “diše”.

Ovan, Horoskop, moda
Foto: Shutterstock

Preterano izlaganje suncu

UV zračenje nepovoljno utiče na našu kožu u svakom smislu, a njegov negativni uticaj je izraženiji onda kada nam je koža osetljivija. Zato, izbegavajte jako sunce, ali nemojte biti bezbrižni ni onda kada vam se čini da se ono krije iza oblaka. Obavezno nosite kremu sa zaštitnim faktorom, a možete se zaštititi i kačketom ili šeširom.

Alkohol

Čaša vina ili dve neće vam škoditi, ali preterano ispijanje alkohola definitivno neće pogodno uticati na vašu kožu. Prevelika količina alkohola umanjuje sposobnost vaše jetre za detoksikacijom organizma, a takođe svojim sastavom koji uključuje veliku količinu šećera može dehidrirati vaš organizam i umanjiti količinu dobrih elektorilita i minerala u njemu.

Neredovan san

Verovali ili ne, i san može uticati na izgled vaše kože! Tokom sna se naš organizam oporavlja, i zato ako vam nedostaje upravo tih nekoliko sati celokupne regeneracije, vaša koža može burno odreagovati.

***

Bonus video: Zdravo Sunčanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram