Snimak od pre 20 godina pokazuje zašto devojke mrze svoje telo

Foto: CW Network / Everett / Profimedia

Odrasli smo uz jezive standarde lepote - i imperativ mršavosti.

Tokom ranih dvehijaditih, čuveni „heroin chic“ izgled manekenki, koje su morale da budu ekstremno mršave, još uvek je bio ideal lepote – a tome su pomogli i modni trendovi poput ultra plitkih pantalona i suknji, koje možeš da nosiš samo ako nemaš stomak.

Sulude standarde lepote tada su promovisale zvezde MTV kanala, ali i popularne rijaliti emisije iz tog doba. „Američki top model“ je bila jedna od njih, emitovana i u Srbiji, a jedan klip iz tog serijala pokazuje koliko su se ženama nametale jezive stvari.

Zbog odrastanja ispunjenog ovakvim sadržajima, čitava generacija devojčica razvila je komplekse i poremećen odnos prema telu – a učesnice emisije prošle su kroz pakao.

Na mrežama je osvanuo video na kojem se vidi kako voditeljka Tajra Benks više puta prigovara takmičarki prve sezone, Robin Mening, da je debela.

Uprkos činjenici da je Mening bila jako vitka i zapravo mršava, označena je kao „plus-size“ model od strane Tajre, dok ju je članica žirija Dženis Dikinson opisala kao „debelu i ogromnu“. U to vreme, žene koje bi nosile veličine veće od 38, smatrale su se za „plus size“ u svetu mode.

„Da li snimamo za kategoriju velikih veličina?“ pitala je Dikinson dok je gledala u sliku Robin, koja je tada imala 27 godina.

„Da, Robin bi predstavljala plus-size modele. Problem je što u gornjem delu nije debela, ali dole jeste“, odgovorila je Benks gledajući fotografiju vitke takmičarke.

„Robin ispada, što se mene tiče ne može da bude supermodel. Sledeći američki top model nije model plus-size veličine, žao mi je“, uzvratila je Dikinson.

Kada su otišli ​​u Pariz, jedan od dizajnera je izjavio: „Ovde nemam tržište za Robin. U Francuskoj ne postoji tržište za plus veličine“.

Godine 2020. se pojavio još jedan užasan snimak iz emisije: kada je od pobednice šeste sezone Daniel Evans zatraženo da promeni svoj izgled.

Daniel je imala razmak između prednjih zuba i bila je ponosna na ovu svoju jedinstvenu osobinu. Ali Tajra je insistirala da ne može biti model dok to ne sredi. Na kraju, Daniel je pristala da ode stomatologu.

Takmičarka treće sezone, Kesi Grišam, priznala je da se borila s bulimijom kad je učestvovala u emisiji. Rekla je da je povraćala i brinula o hrani „24/7“. Emisija se minimalno bavila tim pitanjem, samo su modelima održali predavanje u kojem su im poručili da, ako treba da izgladnjuju, to možda nije prava karijera za njih.

Međutim, dizajneri su nakon toga nastavili da kritikuju Kesin izgled.

Dizajnerka Nanet Lepore rekla je da „nije baš veličina 2“, dok joj je Mark Bauer merio bokove trakom i insistirao da ne može da nosi njegovu odeću jer su joj butine prevelike.

Manekenka je poslata kući u toj epizodi jer je Tajra tvrdila da „nije dovoljno želela“ pobedu.

Modeli su dugo izbegavali da pričaju o svojim jezivim iskustvima u emisiji. Takmičarka Sara Hartšor je tvrdila da im je rečeno da će, ako progovore o bilo čemu što se dogodilo, biti tuženi za 10 miliona dolara.

Međutim, 30 bivših takmičarki udružilo se i dalo veliki intervju za Insajder. Manekenka Eugena Banks rekla je da nije mogla da gleda svoje slike godinama nakon što je bila u emisiji, zbog pada samopouzdanja i samopoštovanja.

„Emisija je ostavila trag veoma povređenih mladih devojaka, koje su zaista morale da prevaziđu mnogo problema sa samopoštovanjem. Razgovarajući sa mnogim takmičarkama, bile su nam potrebne godine da povratimo stvari koje smo izgubile u toj emisiji“.

One su ispričale i da su dobijale 38 dolara dnevno za namirnice, ali da su često novac zadržavale umesto da ga potroše na hranu, jer je to nekad bila jedina plata koju bi dobijale u to vreme. Obično bi snimale 20 sati zaredom, a takmičarka u trećoj sezoni, An Markli, tvrdi da je jedna sesija trajala do 3 sata ujutru. Te noći, žene su spavale samo dva sata pre nego što je snimanje ponovo nastavljeno u 5 ujutro.

Druga takmičarka, po imenu ŠaRaun Braun, rekla je da je razvila depresiju nakon učešća u sezoni 11. Ališa Vajt iz sezone 18 je u mejlu Insajderu napisala:

„Članak sam po sebi ne bi bio dovoljan da zaista sumira iskustvo, patnju i konfuziju sa kojima smo ja i moja porodica morali da se nosimo u poslednjih 10 godina. Šteta je već učinjena“.

***

BONUS VIDEO: Svetske zvezde u Pirelijevom kalendaru kroz objektiv Brajana Adamsa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram