Šta smo gledale, dobro smo ispale

Foto: Youtube printscreen / Baywatch;

Nekad se osećam kao da sam odrasla u Americi, a ne u malom srpskom selu.

U ranim dvehiljaditim godinama, internet još uvek nije uzeo maha, tako da je moja generacija odrasla uz TV ekran. Platforme poput Netfliksa i HBO su još bile daleka budućnost, pa ste serije mogli da gledate samo na domaćim televizijama – satelitska je u Srbiji tada bila luksuz za mnoge.

A na domaćim TV kanalima emitovane su hit serije koje smo svakodnevno željno iščekivali, koje smo pomno pratili i obožavali. Danas kad čujete za te naslove, osetite nostalgiju, ali verujte – bolje je da ih ne gledate opet. Tek kad odrasteš i ponovo pustiš neku epizodu, pomisliš: Au, čoveče, šta smo mi to gledali?!?

Serije iz te „zlatne epohe“ televizije u Srbiji danas su jako problematične, posebno za žene. Ali su odličan podsetnik na to koliko se svet promenio (a pre svega Holivud). Ono što je tada bilo prihvatljivo, danas je nezamislivo. Ipak, ne možemo da se ne zapitamo šta su nam na podsvesnom nivou usadili ovakvi sadržaji.

Podsetimo se nekih.

„Čuvari plaže“

U pola noći da vas neko probudi, mogli biste da otpevate čuvenu naslovnu numeru uz koju je Mič zajedno sa lepoticama u bikinijima, sa crvenom bovom skakao u okean. Moja generacija je uz ovu seriju definitivno otkrivala seksualnost, a kako i ne bi: u 90 odsto scena, svi su polugoli. Za devojčice, prizori Pamele Anderson i Džasmin Blit – fatalne plavuše i crnke – usadile su nedostižne ideale lepote i postali temelj za brojne komplekse kasnije u životu.

A sama radnja serije je neverovatno glupa, sa akcionim zapletima koji vređaju inteligenciju, međutim tada su bili nešto najuzbudljivije ikad. Moja drugarica i dan danas ima traumu, jer kad je Stefani umrla u seriji, ona je mislila da se to zaista dogodilo, pa je danima plakala.

„VIP“

Pamela Anderson je definitivno žena našeg detinjstva, bila nam je oličenje svega lepog i živa Barbika. Tako da smo je obožavali kao opasnu Valeri Ajrons, koja se udružuje s ostalim seksi bivšim špijunkama kako bi rešavali sve moguće krize – od terorista do nacista. Serija je toliko kemp da je zapravo dobra.

Dijalozi i zapleti su bolno treš, ali bar su glavni likovi žene koje su majstorice borilačkih veština – iako su se non stop tukle u minijaturnoj odeći.

„Rubi“ i „Zabranjena ljubav“

Televisa presenta!

Ako ste odrasli ranih dvehiljaditih, mogu da se kladim da imate solidan vokabular španskih reči i da biste mogli da se snađete u Latinskoj Americi. Razlog – bezbroj meksičkih sapunica koje smo gledali u detinjstvu. Od čuvene Kasandre, preko Ljovisne, Floresite, Zlobnice, pa sve do najslavnije Rubi – telenovele su bile sastavni deo našeg odrastanja. Svake imaju isti zaplet: dvoje se vole, a okolina im na psihotične i sulude načine brani ljubav.

Ipak, dve se izdvajaju. „Rubi“ je bila prava revolucija, jer nam je u detinjstvu prva približila koncept antiheroja (iako to tad nismo imali pojma). Ona je sponzoruša za koju smo svi navijali, devojčice su učile koliko izgled može da im donese moć, a na školskim slikama sve su grizle usne kao Barbara Mori. Apsolutno neprimereno uzrastu, moralu i svim mogućim vrednostima.

A tu je i čuvena, brazilska Žade. Podsetićemo se samo dela radnje serije preko koje smo prvi put upoznali muslimansku kulturu. Žade mora da živi po islamskim običajima, ali zavoli čoveka druge vere, Lukasa – pa se sve iskomplikuje i oni naravno bivaju razdvojeni. Ali, kad se sretnu 20 godina kasnije, u igru ulazi i Lukasov KLON, koji je prvi klonirani čovek na planeti. Lep prvi susret s naučnom fantastikom, nema šta.

Takođe, sve junakinje telenovela su imale samo jedan cilj u životu: muškarca i udaju, zbog čega su često trpele sve i svašta.

„Izgubljeni svet“

Naizgled avanturistička serija koja je nas devojčice ipak učila da su muškarci mudri i naučnici, a žene su tu da izgledaju brutalno dobro dok izvode vratolomije u minijaturnom grudnjaku i suknjici. Naravno, i da postoje dva tipa žena: seksi ratnice koja su spremne na akciju i ćutljive štreberke koje ne izgledaju zavodljivo, ali su pametne. Biti i jedno i drugo je bilo nezamislivo u ovoj seriji, ali i drugim sličnim programima tog vremena.

A zaplet je sam po sebi smejurija: na Zemlji postoji portal kroz koji propada ekipa, a onda se zadese u dimenziji u kojoj dinosaurusi još žive.

Ipak, vredi pomenuti i da je bilo vrhunskih serija iz tog vremena, koje su odlične i dan danas, a valjda su nas naučile da prepoznamo kvalitet. Pomenimo samo neke: „Dosije Iks“, Usamljeni rendžeri“, „Sopranovi“, „Prijatelji“, „Vil i Grejs“, „Treći kamen od Sunca“… Bilo je i „Čari“ i „Tarzana“, sa na momente idiotskim zapletima, ali su nas učile da volimo jedna drugu i čuvamo prirodu. Sve u svemu, šta smo sve gledale – dobro smo ispale.

***
BONUS VIDEO: Čuvari plaže, nekad i sad

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram