Seksi, ali opasne: Šta može da se desi ako štikle nosite svaki dan

Štikle
Foto: Profimedia

Najgora kombinacija - špic i visoka potpetica.

Za mnoge ljubitelje mode, obuća je potpuna opsesija, a cipele sa štiklom svakako prednjače. Iako su visoke potpetice popularan izbor obuće, možda više neće biti kada shvatite koje posledice mogu da ostave. Ne brinite, dodali smo nekoliko saveta i trikova kako da umanjite bol.

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Povrede skočnog zgloba

Nije tajna da su visoke potpetice loše za vaša stopala. Pritisak vaše težine na podnožje stopala raste, što je peta viša. Ovaj preveliki pritisak može izazvati frakture u metatarzalnim kostima koje povezuju vaše nožne prste sa zadnjim delom stopala. Frakture možete izbeći tako što ćete izabrati manju petu i tako što ćete izabrati cipele koje imaju sličan oblik kao vaša stopala. Špicaste cipele na štiklu, koje stisnu vaše prste, samo dodatno povećavaju pritisak.

Nošenje štikli takođe povećava rizik od povrede skočnog zgloba, posebno ako ih ne nosite često i niste navikli da balansirate kad vam je držanje promenjeno. Bočna uganuća skočnog zgloba – kada napneteiI slomite ligamente oko spoljašnjeg stopala – mogu se lako desiti ako zakoračite malo pogrešno i izgubite ravnotežu.

Osteoartritis u kolenima

Naprezanje uzrokovano visokim potpeticama takođe može istrošiti hrskavicu u vašim zglobovima, posebno u kolenima, gležnjevima i stopalima. Samo vaša stopala imaju 33 različita zgloba na koja može uticati nošenje štikli. Neka istraživanja su otkrila da se povećani rizik od osteoartritisa primenjuje i ako nosite cipele sa manjom petom.

Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa i uključuje simpptome kao što su bol, ukočenost, smanjena fleksibilnost i pokretljivost i otok. Žene su sklonije razvoju osteoartritisa tako da biste možda želeli da smanjite nošenje obuće sa visokom petom. Ono što će vam pomoći i makar malo umanjiti pritisak jesu ulošci za stopala. Oni će pomoći da se vaša telesna težina rasporedi na petu i minimiziraće habanje zglobova.

Deformiteti stopala i prstiju

Nošenje uskih cipela izaziva nelagodnost, a prate ga i bezbrojni problemi sa stopalima. Čukljevi su kvrgavi deformiteti na zglobu velikog nožnog prsta koji uzrokuju da se palac naginje ka drugom prstu. Iako je sklonost razvoju čukljeva nasledna osobina, nošenje visokih potpetica može ih izazvati ili pogoršati. Pošto su čukljevi 10 puta češći kod žena nego kod muškaraca, čini se da postoji veza između izbora izbora obuće i zdravstvenog stanja.

Posledica nošenja visokih potpetica je takođe trajno savijanje prstiju nadole. Ovo se može desiti kada su vam nožni prsti toliko zbijeni da ne mogu da leže, umesto toga se savijaju čak i kad ste bosi. Opcije lečenja mogu biti jednostavne poput menjanja obuće ili ozbiljene poput operacije. Neki ljudi takođe mogu doživeti Haglundov deformitet, kada se na zadnjoj strani pete formira kvrga zbog stalnog pritiska.

Foto: MARKA / Alamy / Profimedia

Ako već imate čukljeve, nošenje štikli će samo pogoršati vaše stanje. Potrudite se da nosite obuću koja odgovara u potpunosti vašem stopalu i kada idete u kupovinu, uvek isprobavajte obuću popodne jer je vaše stopalo tada najveće.

Problemi sa leđima zbog lošeg držanja

Problemi sa držanjem i leđima mogu krenuti od stopala. Nošenje štikli menja normalan oblik vaše kičme, morate da savijete donje pršljenove da biste zadržali uspravan položaj i to stavlja veliki pritisak na donji deo leđa.

Mogu se razviti i ozbiljniji problemi poput foraminalne stenoze. Ovo stanje dovodi do bola, utrnulosti, peckanja, grčeva i išijasa.

Skraćena Ahilova tetiva

Žene koje godinama nose štikle mogu imati trajne promene na svojim mišićima i telu, posebno na Ahilovoj tetivi. Visoka peta gura vaše stopalo napred, što dodatno pritiska Ahilovu tetivu i uzrokuje njeno skraćivanje. Skraćena Ahilova tetiva može dovesti do ozbiljnih povreda poput plantarnog fascitisa, koji se dešava kada tkivo koje prolazi kroz vaše stopalo postane upaljeno što uzrokuje bol u peti. Još jedna uobičajena bolest je tendonitis – iritacija tkiva koja uzrokuje osetljivost u blizini zgloba.

Foto: jean-paul chassenet / Alamy / Alamy / Profimedia

Svakodnevno istezanje stopala usredsređeno na Ahilovu tetivu može da pruži izvesno olakšanje.

Problemi sa ravnotežom

Nošenje štikli je kao hodanje na prstima satima – i ako ste ikada pokušali da hodate na prstima, znate da vam je ravnoteža malo narušena. Jačanje mišića nogu može pomoći u ravnoteži. Trebalo bi i da izaberete cipele sa širim đonom i deblje potpetice. Uske salonke ne prušaju veliku potporu i mogu dovesti do dugotrajnijih problema sa stopalima.

Problemi sa noktima i gljivične infekcije

Da li ste ikada imali bolan urastao nokat? Ako ste jedna od srećnica koja još uvek nije iskusila to, urasli nokat na nozi nastaje kada su vam nožni prsti gurnuti zajedno što dovodi do toga da vam veliki nokat uraste u kožu. Gljivične infekcije su takođe normalna pojava kada vaši nokti na nogama nemaju prostora da rastu kako bi trebalo.

Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Da biste sprečili infekcije, trudite se da vam nokti budu kratki i ravni i redovno potapajte stopala u toplu vodu.

Obične cipele mogu postati neprijatne

Možda ste čuli da se žene koje nose cipele sa visokom štiklom, kunu da su one udobnije od ravnih cipela. Ispostavilo se da bi u tome moglo biti istine. Ako nosite štikle većinu vremena, vaše telo se može navići na položaj vašeg stopala i učiniti nošenje drugih vrsta cipela neprijatnim.

Pokušajte da menjate obuću redovno, izbagavajte štikle u danima kada planirate da stojite ili mnogo hodate.,

Promene u hodu

Kada nosite štikle možda se osećate kao model i mislite da imate moćan, mankekenski korak za razliku od onog kada nosite ravnu obuću. Stručnjaci kažu da hodate drugačije zbog toga što vam je centar gravitacije viši. To znači da se ne odgurnete od tla tako efikasno, zbog čega vaši kukovi i kolena rade mnogo više da bi vas gurnuli napred. Pokušajte da podignete prste da biste ojačali listove i olakšali hodanje na štiklama. Takođe možete da se potrudite da promenite način na koji hodate u štiklama kako biste sprečili dugoročne efekte. Ravnomerno spuštajte stopala počevši od pete i pravite laganeiI kratke korake hodajući sporijim tempom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram