Vežbica za žene koje nose štikle

Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Dugotrajno nošenje visokih potpetica može da utiče na stopala i donji deo nogu, naročito na gležnjeve i cevanice. Međutim, bol se može značajno smanjiti jednom jednostavnom vežbom, a štikle ćete moći da nosite s više uživanja.

Osim (pre)čestog nošenja štikli, anatomiju donjeg dela nogu može narušiti i neka loša obuća kao i loše držanje. Fizioterapeuti koriste vežbu hodanja na peti kao dijagnostički alat za poremećaje hoda i kao rehabilitacionu vežbu za povrede potkolenice i neravnotežu mišića.

Zapravo je reč o vrlo jednostavnoj i svima poznatoj vežbici koja se izvodi tako da stojite uspravno, podignete nožne prste od poda i hodate na peti bez da spuštate prste, piše Zadovoljna.hr. Vežba se može izvoditi i tako da krenete s petom, pa se celom dužinom stopala spustite na prste.

Pročitajte još:

Savijanjem stopala ili savijanjem nožnih prstiju prema potkolenicama aktivira se grupa mišića koja podupire potkolenicu. Ortopedi objašnjavaju da će ljudi sa slabim dorzifleksorima gležnja lupiti nogom kad je spuštaju, umesto da je lagano spuste. Hodanje na peti uravnotežuje dorzifleksore s mišićima koji usmeravaju nožne prste prema podu.

Žene koje često nose visoke potpetice usvoje prsti-peta način hodanja što oslabljuje mišiće donjeg dela nogu. Takav način hodanja može uticati i na disbalans karlice i uzrokovati probleme s leđima. Umerenije nošenje visokih štikli i ispravljanje disbalansa u donjem delu nogu izvodeći vežbu hodanja na peti može ispraviti taj problem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram