Saveti frizerke: Kako da kosa na jesen bude kao sa reklame

Kako da pripremimo kosu za jesen
Kako da pripremimo kosu za jesen, Foto: www.fashionpps.com / Avalon / Avalon / Profimedia

Svako godišnje doba na drugačiji način deluje na našu kosu, a pošto nam se jesen polako bliži vreme je da se posvetimo pripremi kose za jesen. Jesen je asocijacija na kišu, vlagu i vetar - a kako kosu da zaštitimo od toga?

Iako volimo kada nam leti kosa posvetli od sunca, ona je vrlo verovatno pretrpela mnoge posledice jakog sunca. Zato, posebno kada se vreme menja i postaje hladnije, vreme je da kosi posvetimo posebnu pažnju. U razgovoru sa frizerkom Branom Pavlović Mijatović, saznali smo za nekoliko saveta za očuvanje vitalnosti kose.

Šišanje

Razlog zbog kojeg se preporučuje šišanje jeste jer se kosa tokom leta sigurno bar malo osušila – što dovodi do pucanja kose.

„Početkom jeseni trebalo bi prvo malo ošišati kosu ili skratiti krajeve kako bi kosa živnula”, kaže Brana.

Hidratacija

Nakon vrelog leta ide vetrovita jesen – što za kosu može biti i te kako pogubno. Prioritet u ovom periodu treba da vam budu hidratacija, obnova i podsticanje volumena kose.

„Jesen je, što se kose tiče, asocijacija za dehidrataciju. Neophodno je korišćenje hidrantantnih pakovanja za kosu kako se ne bi isušila i ispucala.”

Vitamini

Jesen nije najbolji prijatelj kosi i mnogi od nas su se sigurno susreli sa pojačanim sezonskim opadanjem kose.

„Zato treba koristiti proizvode sa provitaminom B5, vitaminom E, mineralnim solima. Oni stimulišu mikrocirkulaciju i podstiču brzi rast kose.”

Frizura

S obzirom da je jesen i vetrovita i vlažna, frizurom možete sačuvati kosu od vremenskih neprilika. Sigurno vam se nekad desilo da ste se tek isfenirali ili ispeglali, a potom izašli napolje i pokisli. Nema goreg osećaja od toga, a tose na jesen može desiti kada najmanje očekujete.

Frizura treba da vam bude što jednostavnija, tako da uvek savetujemo da to bude punđa, koja se neće mnogo promeniti od iznenadne jesenje kiše.

„Frizura za vlažne dane je definitivno punđa, a to je i prilika za nositi neki lep šešir npr.”

Obično kada tek krenemo sa drugačijom negom kose – želimo odmah i rezultate. A to je nemoguće, ipak treba malo vremena da bi nova rutina imala efekta.

Ulje za kosu može da vam bude odličan saputnik u borbi protiv jesenjeg neprijatelja:  jojobino, kokosovo ili ricinusovo ulje vratiće sjaj vašoj kosi. Takođe, ukoliko vam kosa deluje beživotna i bez volumena, obrnuto sušenje kose fenom može da vam reši ove probleme.  Uz ovaj trik – volumen postižete za tili čas!

Ne zaboravite da nam predstoji zima, koja sa sobom donosi još niže temperature, ledene kiše i još hladnije vetrove. Zato je vrlo važno da sačuvamo zdravlje naše kose do tada, kako ona ne bi bila uništena kada nastupi ovo godišnje doba.
***

Bonus video: Već viđeno

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram