Sastojak u balzamima koji je strogo zabranjen za tanku kosu

Foto: Jin Yu / Avalon / Profimedia

Čitajte sastojke u proizvodima!

Kako starimo, proređivanje kose postaje neizbežno, posebno ako se već mučite da kosi date na volumenu. Protiv tanke kose se možete boriti dobro izbalansiranom ishranom, izbegavanjem „zategnutih“ frizura, spavanja sa mokrom kosom i zaobilaženjem proizvoda sa natrijum lauril sulfatom (često skraćen kao SLS).

Već tanka, fina i delikatna kosa može biti dodatno oštećena sulfatima.

„Kao grubi deterdžent, natrijum lauril sulfat [SLS] je uobičajen sastojak u balzamima i poznato je da uklanja prirodna ulja, ostavljajući kosu suvom, lomljivom i oštećenom“, kaže frizerka Loren Udoh.

Ovaj sastojak u regeneratorima može takođe izazvati iritaciju vlasišta i opadanje kose. Sulfati mogu da vam ispucaju kosu i izazovu alergiju na vlasištu. Kada se koriste tokom dužeg vremenskog perioda, mogu izazvati poremećaj hormona.

Foto: Shutterstock

Ako imate tanku kosu, potražite regeneratore koji ne sadrže ovaj sastojak. Preporučuje se balzam koji sadrži prirodne sastojke kao što su kokosovo ulje ili ulje jojobe, koji će vam pomoći da nahranite i revitalizirate kosu.

„Morate pročitati etikete proizvoda za negu. Sastojci su navedeni prema količini koja se koristi – što je više na listi, to je više sastojka u proizvodu“, objašnjava frizerka Šandi Nišel.

Njena dva omiljena sastojka za tanku kosu su ricinusovo ulje i jabukovo sirće.

***

BONUS VIDEO: Pravilno feniranje 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram