Ruzmarin je drevna tajna duge i zdrave kose – a ovo je recept koji menja sve

ruzmarin kosa
Foto: Photoshot / Avalon / Profimedia

Jednostavan i jeftin trik za bujnu kosu.

Kosa ti je lomljiva, opada, tanka je i nekako beživotna? Da bi bila blistava i bujna, tu je super trik koji primenjuju žene s najlepšom kosom, a iza svega se krije samo jedan prirodni sastojak.

U pitanju je ruzmarin, zapravo sprej od vodice ruzmarina koji je jeftin i brz put do guste kose.

View this post on Instagram

A post shared by FaroMia (@faromiafoods)

Kako ruzmarin pomaže rast kose

Stotinama godina ruzmarin se na Mediteranu koristi baš za lepu i jaku kosu, kaže Mišel Grin, dermatološkinja iz Njujorka.

I nauka to podržava. Studije su pokazale da kosa raste od ove biljke, pre svega zbog njenih antizapaljenskih svojstava – biljka je sposobna da podstakne cirkulaciju, omogućavajući folikulima dlake da dobiju adekvatnu količinu krvi.

„Zahvaljujući tome se isporučuju kiseonik i hranljive materije i čuvaju folikuli dlake“, kaže Grin.

Dodatni plus, priča ona, jeste to što ruzmarin takođe ima antioksidativna svojstva, što pomaže u zaštiti kose i kože glave od stresora iz okoline, poput zagađenja i UV zračenja.

Kako napraviti vodu od ruzmarina

Sami možete da napravite vodu za kosu od ruzmarina kod kuće. Iako se mnoge studije fokusiraju na ulje ruzmarina, kao i mnogi popularni snimci na TikToku, Grin kaže da i voda od ruzmarina deluje jer ima isti glavni sastojak kao i ulje, a bolja je opcija za one s inače masnom kosom. A pošto je u pitanju manji koncentrat od ulja, vodicu ruzmarina možete koristiti i više puta tokom dana.

Sastojci:

5 grančica ruzmarina

2 šolje destilovane vode

bočica sa raspršivačem

Priprema:

Stavite grančice ruzmarina u šerpu zajedno sa vodom i prokuvajte. Ostavite da se kuva 15 do 20 minuta. Voda treba da bude žutozelena. Ako želite jaču formulu, ostavite da se krčka sat, dva. U tom slučaju, po potrebi dodajte još vode.

Kad se ruzmarin skuva, sklonite šerpu sa ringle i ostavite da odstoji 30 minuta. Voda će polako postati tamnija i rozikasta.

Na kraju procedite i sipajte vodu u bočicu sa raspršivačem.

Kako koristiti vodu od ruzmarina za kosu

Raščešljajte kosu i poprskajte vodu od ruzmarina na vlasište nekoliko puta tokom dana. Umasirajte u kožu oko minut. Kada završite, čuvajte vodu u frižideru da biste joj produžili vek trajanja. Smesa bi trebalo da traje jednu do dve nedelje.

„Kosa svakome drugačije raste, drugačijoom brzinom. Posle ovog tretmana kod jednih je moguće vidno poboljšanje za tri meseca, kod drugih za šest meseci“, kaže Mišel Henri sa klinike za kožnu i estetsku hirurgiju na Menhetnu.

BONUS VIDEO: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram