Rešena dilema: Da li treba prati novu odeću i posteljinu?

Foto: Shutterstock

Kupili ste nešto novo i jedva čekate da ga nosite ili koristite. Uvek se pitamo: treba li to prvo oprati? Nomi Dejl Klejman, sa Modnog instituta za tehnologiju u Njujorku, otkrila je svoje mišljenje.

Pranje nove odeće ili posteljine nije strogo pravilo, ali se preporučuje.

„Tekstilni proizvodi mogu imati zalutale hemikalije iz proizvodnog procesa pored skroba, koji se koristi za održavanje odeće ispeglanom prilikom slanja, pakovanja ili vešanja u prodavnici. Postoji mnogo koraka kroz koje tkanina prolazi pre nego što stigne do vas, a čak i prirodna vlakna mogu biti izložena potencijalnim iritantima“, tvrdi Klejman za Real Simple.

Tkanine se često tretiraju proizvodima od sapuna, natrijum hidroksida ili izbeljivača da bi pravilno prihvatili boju tokom procesa bojenja ili štampanja.

Veš mašina, pranje veša
Foto: Shutterstock

Ako ipak ne operete nove stvari pre nošenja, Klejman kaže da će većini biti dobro i neće primetiti nikakve neželjene reakcije. Ali ako imate osetljivu kožu, bilo koji hemijski ostaci mogu izazvati svrab ili iritaciju.

Takođe, kada perete odeću i posteljinu, ona preporučuje da koristite deterdžent koji je hipoalergen i ne sadrži toksine.

Uvek proverite oznaku za pranje na novim odevnim predmetima — sve što ima napomenu „samo hemijsko čišćenje“ ili ukrojene komade, poput odela po meri, ne treba prati ili sušiti.

„Ako želite da produžite životni vek proizvoda i smanjite skupljanje, predlažem pranje u hladnoj vodi“, kaže ona.

Toplota vode i sušara može da izbledi, istegne ili skupi vašu omiljenu odeću.

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram