Kako ispravno očistiti bubanj mašine za veš?

Dom i dizajn 08. nov 202114:25
Veš mašina, pranje veša
Foto: Shutterstock

Da bi vam mašina za veš dugo trajala i ispravno radila, potrebno je dobro je održavati i redovito čistiti. Vremenom se u mašini može nakupiti talog zbog deterdženta i prljavštine, što može otežati ispravno funkcionisanje.

Zbog toga je mašinu potrebno povremeno temeljno očistiti. Čišćenje spoljnog dela mašine je jednostavno. Najpre uklonite sve upravljačke dugmiće koje je moguće skinuti i operite ih u sudoperi.

Obrišite spoljni deo mašine krpom od mikrofibera. Bilo bi dobro i da mašinu malo izmaknete kako biste mogli temeljno da obrišete i onaj deo koji je do zida, piše N1.

Kako očistiti unutrašnji deo mašine?

Uklonite sve delove koje možete, poput fioke za deterdžent, i operite ih u sudoperi. Uzmite krpu, četkicu za zube i belo alkoholno sirće i dobro očistite unutrašnje delove mašine.

Očistite i one sitne delove mašine. Ako ne možete ukloniti odeljak za deterdžent, ulijte u njega sirće i pustite neka deluje neko vreme.

Neke mašine s prednjim punjenjem mogu imati mala vrata, a u tom se prostoru mogu nakupiti novčići, dugmići i prljavština. Potražite bilo koja vrata ili priključke koji bi mogli da omoguće pristup ovom području radi čišćenja. Neke mašine nemaju ovu karakteristiku.

Kako očistiti bubanj?

Sipajte litar belog sirćeta i šoljicu sode bikarbone u bubanj za pranje. Upotrebite krutu četku i sirće za pranje unutrašnjosti bubnja. Na najvišoj mogućoj temperaturi pokrenite ciklus pranja s ovim rastvorom za čišćenje u praznoj mašini. Odaberite ciklus intenzivnog pranja ako je dostupan, piše Molly maid.

 

***

BONUS VIDEO: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram