Prve potpuno organske patike izgledaju kao da su iz kante za đubre

Moda
Foto: IPA/Mimmo Carriero / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Cipele od trulog lišća bi mogle da budu novi veliki modni trend.

Modna industrija već neko vreme pokušava da pronađe rešenje za brzu modu, a navodno se približavamo tehnologiji koja će zagađivače pretvarati u materijal. Međutim, pitanje je da li ćemo moći to da nosimo.

Računica je jednostavna – brendovi žele da i dalje proizvode novu odeću na angro i menjaju i recikliraju trendove, ali poslednjih godina prisutan je veliki pritisak javnosti da radikalno smanje emisije ugljenika. To je paradoks koji je u pozadini nastojanja mode da deluje održivije.

Međutim, pojavilo se nekoliko novih rešenja koja bi mogla da pozitivno utiču na ovaj problem.

Na primer, Zara je u junu izbacila kolekciju haljina s volanima koje su kreirane od poliestera izrađenog od recikliranih emisija ugljenika.

Zara:Promo

Bjuti kompanija Coty planira da promeni sadržaj parfema tako da sadrže etanol s ugljenikom, a kompanije poput Lululemona rade eksperimente koji bi mogli da donesu pravu revoluciju u sportskoj odeći.

Takođe, trenutno se testira tehnologija koja skuplja industrijske emisije ugljenika i prerađuje ih u sirovine, pretvarajući zagađenje u proizvod. Iako deluje kao naučna fantastika, ovo bi zapravo mogla da bude budućnost brze mode.

Napori da se iz zagađenja stvore materijali tek su u povoju, u mnogim slučajevima još uvek se razvijaju u laboratorijama, a proizvodi koji se nalaze na tržištu obično sadrže samo male količine recikliranog ugljenika i suočavaju se sa značajnim finansijskim i strukturnim preprekama.

Arhitekta Jusuf Agbo-Ola iz odeljka za dizajn Olaniyi studija je kreirao seriju cipela izrađenih od biomaterijala, koje su dizajnirane da se savijaju poput biljaka kada propadnu.

Nazvana Kajola, kolekcija se sastoji od devet eksperimentalnih patika izrađenih od prirodnih materijala uključujući glinu, vulkansku prašinu i kakao prah.

Foto: Olaniyi studio/promo

Londonski studio Olaniyi rekao je da je stvorio obuću koja je umetničko delo, a ne funkcionalni objekat, i da ona može da posluži kao primer u kom pravcu tehnologija može da ide.

“Capsule kolekcija Kajola nije nosiva, već cipele koje postoje kao živi artefakti”, rekao je osnivač studija Agbo-Ola za Dezeen.

Ova organski oblikovana obuća poput papuča ima potplate od biljnih vlakana pomešanih s glinom, biljnim skrobom i drugim organskim materijalima, a uzorci za gornji deo svake cipele ručno su izrezani i sašiveni zajedno s prirodnim vlaknima pomoću japanske šivaćeg mašine za krpljenje cipela dizajnirane za popravak kožne galanterije.

Foto: Olaniyi studio/promo

Prema Agbo-Oli, zbirka je nastala pomoću kože biljaka, a posebno uz pomoć načina na koji se lišće određenih biljaka smežura kada počnu da trule.

“Moj cilj je bio da pomerim potencijal materijala daleko iznad poznatog u odnosu na ono što biljke mogu da učine, kao i da stvorim dizajn za generaciju koja još nije ovde, ali bi mogla da koristi ove cipele kao inspiraciju za mogućnosti obuće bazirane na biljnom poreklu”, rekao je ovaj inovator i zaista započeo celu malu raspravu.

Iako ne deluju privlačno, u jeku brendova koji prodaju kese za smeće kao torbe i prljave poluuništene cipele za nekoliko hiljada dolara, kao i kada Kanje Vest “smisli” da se njegova odeća vadi iz velikih torbi koje jako nalikuju na đubre, čini se da da bi zapravo ovo mogla biti neka nova modna priča, naravno – uz pravi marketing.

***

Bonus video: 3D Biftek iz laboratorije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram