„Probudi se“: Modna industrija pred krahom zbog korone

Moda i lepota 16. sep 202009:21 > 12:29

Moda je među najugroženijim industrijama u svetu, procene su da će globalna prodaja u svetu mode ove godine pasti i do 30 odsto, a luksuznai deo tržišta će biti još teže pogođen sa padom i do 40 odsto. U Srbiji će biti nešto bolje, ali činjenica je da je modn aindustrija i ovde uozbiljnom kolapsu, ocenili su modni dizajner Igor Todorović i nekadašnji model Jelena Ivanović Tomašević.

„Definitivno moda sada nije na listi prioriteta. Ona je do sada predstavljala jedan važan segment društva do juče praktično. Mi modni radnici smo znali da ginemo za modne događaje. Kada su u pitanju fešn vikovi radilo se do kasno u noć, nekada i celu noć ne bi li se završila modna kolekcija, tu učestvuju i manekeni, ali odjednom se sve promenilo i postalo potpuno skrajnuto“, rekla je Ivanović Tomašević.

Kako je dodala, posao je na svetskom nivou krenuo da se vraća, letnja sezona je zaživela  u modnim centima Pariza, Milana, Njujorka, međutim Srbija ne može da stigne do sveta.

„Naši manekeni su onemogućeni da se bave ovim pozivom zato što ne mogu da stignu na destinaciju  nakojoj bi bili angažovani. Evropska unija nam je zabranila ulazak i sa našim pasošima to je nemoguće“, kaže ona.

Modni dizajner Igor Todorović kaže da je sada glavni cilj da se spasi zanatlija. 

„Krojači, modelari, ljudi koji drže taj lanac mode. Svi mi u tom lancu moramo da budemo dovoljno etični da pomažemo jedni drugima. Klijenti su izgubili priliku i povod da se oblače na način na koji ta prilika zahteva. Mnogi od njih vole taj direktni kontakt. Zato nastaje ouzbiljan problem u celom lancu“, zaključuje Todorović.