(FOTO) Moda crno-belog Beograda koju je nemoguće iskopirati

crno-beli Beograd
Beograd 1934, Foto: Roger-Viollet / Roger Viollet / Profimedia

Stare fotografije Beograda u poslednje vreme kruže društvenim mrežama pozivajući nas da preispitamo današnjicu, da usporimo i setimo se onog što je važno, da uporedimo te prelepe stare ulice s Vesićevom vizijom prestonice Srbije, a modu tadašnjih dama s aktuelnim trendovima koje izmišljaju Instagram zvezde. Pošto je ovo ipak rubrika Moda, koncentrisaćemo se na poslednje.

Crno-bele fotografije Beograda podsećaju da su beogradske lepotice još tridesetih znale kako se pozira sa stilom – setnog izraza lica, uz pogled s Velikog stepeništa… A u suknji s karnerima i s modernim šeširićem nakrivljenim na stranu.

Pratila su se dešavanja, bilo je na primer važno slikati se s novim Pobednikom na Kalemegdanu…

…Ili pred vratima tek otvorenog Paviljona „Cvijeta Zuzorić“ – ali i izgledati lepo, dostojanstveno, a moderno, na tim fotografijama.

Nisu, doduše, prezale ni od toga da se razgolite pred objektivom – na fotografiji ispod vidimo ih kako se u kupaćim kostimima sunčaju na jednoj od beogradskih zgrada ravnog krova.

I muškarci su voleli da dobro izgledaju kad idu u grad – gospodin sa slike je platio slavnom fotografu Lončareviću da ga ovekoveči elegantno obučenog kako šeta Terazijama.

Po starim slikama, čini se da se ceo predratni Beograd oblačio po poslednjoj modi, ne zaostajući za svetom.

Čak ga i pretičući.

Zahvaljujući svom neodoljivom, pomalo drskom šarmu.

Autentičnom „beogradskom šiku i šmeku“.

Koji ne poznaje godine.

I koji je nemoguće kopirati.

Na tim starim slikama Beograd pozira sa stavom…

I osmehom.

View this post on Instagram

Ženska lepota odvajkada je inspiracija svim umetnicima. Od pesnika do slikara, od vajara do spisatelja, svako je našao svoje mesto na kojem će se diviti lepoti. Beograd je, tridesetih godina prošlog veka dobijao konture jedne nove metropole, grada do kojeg je sve više dopirala evropska moda i navike sa Starog kontinenta. Gradski izlozi bili su prepuni robe koja je stizala iz Evrope ili je pravljena po evropskim uzorima. Naravno, sa njima je do našeg grada dosezala i moda osmišljena po merilima velikih centara mode. Šeširi su još bili aktuelni, tako da je ovaj modni detalj bio neobično bitan. Izvor: "BG priče" Zorana Lj. Nikolića #beograd #beogradispodbeograda #staribeograd #stareslike #crnobelefotografije #starefotografije #moda #stil

A post shared by Beograd ispod Beograda (@beogradispodbeograda) on

Smelo i samouvereno.

Zavodeći svojom prirodnošću i urođenom lepotom koja nema baš nikakve veze sa trendovima…

A nekako se ispostavilo se da ju je tako lako zatrpati gomilom bezvrednih imitacija…

Pročitajte još:

Nego, i dalje pričamo o modi, je l’?

Pogledajte kako je vibrirao taj crno-beli Beograd.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram