Moda u doba koronavirusa

Maska na Nedelji mode
Nedelja mode u doba korona virusa; Foto: Profimedia.rs

Glavni detalj koji dominira na fotografijama sa Nedelja mode u Londonu, Milanu i Parizu nije tašna, cipela niti neki komad efektnog nakita. Maske na licima posetioca su odličan pokazatelj toga kako je koronavirus uticao na ljude iz sveta mode.

Poslednja Nedelja mode u nizu održana je u Parizu gde je gomila modnih urednika, dizajnera i posetilaca izbegavala tradicionalno ljubljenje u obraz i držali su se po strani kad god je to bilo moguće. Koronavirus je u Parizu doveo do promena u rasporedu održavanja revija jer je šest kineskih dizajnera otkazalo učešće. Dosta dramatičnije bilo je u Milanu gde je Đorđo Armani dan uoči predstavljanja kolekcije, oko tri ujutru, objavio da otkazuje svoj šou i da će revija umesto pred posetiocima biti održana iza zatvorenih vrata, uz živ prenos. Tu odluku je doneo posle erupcije virusa u Italiji, zemlji sa najviše obolelih u Evropi, gde su 152 osobe zaražene, a šestoro je umrlo.

Koliko god delovao glamurozno, i svet mode je doživeo težak udarac, a vodeći igrači iz te industrije nikada manje nisu pričali o kolekcijama. Razlog za to je jednim delom naravno strah, ali i ogromni finansijski gubici koji baš u ovom trenutku potresaju i velike i male brendove. Neki modni urednici su umesto avionom, da bi izbegli aerodrome, putovali kolima s jedne Nedelje mode na drugu. Čak je i udarna vest o prelasku Rafa Simonsa u Pradu ostala u zapećku.

Gošće Nedelje mode
Gošće Nedelje mode; Foto: Profimedia.rs

Italijanska nacionalna modna komora je otkazala i dodelu nagrada koja je trebalo da se održi na zatvaranju Milanske Nedelje mode, a dizajner Majkl Kors je takođe morao da otkaže događaj na kom je trebalo da predstavi svoju 007 capsule kolekciju i to po preporuci italijanske vlade. Osim svega toga, ulice Milana su prvi put bile prilično puste u vreme održavanja Nedelje mode, nije bilo ni saobraćajnih kolapsa ni previše influensera u ludim modnim kombinacijama.

Nedelja mode u Milanu
Nedelja mode u Milanu; Foto: Profimedia.rs

Uprkos celoj situaciji, ljudi iz sveta mode i oni koji se trude da u taj svet uđu i dalje imaju tendenciju da trivijalizuju ozbiljan problem. Neki su tokom vožnje do Pariza postavljali na mreže fotografije na kojima piju vino i uživaju u pejzažima, a drugi koji su putovali avionom su koristili priliku da okače selfi sa hiruškim maskama.

Bela Hadid
Bela Hadid putuje na Nedelju mode; Foto: Profimedia.rs

I kad smo kod maski… Prvi redovi na revijama su izbegavali da pažljivo izabrane stajlinge, frizure i šminku bace u drugi plan zbog maski, ali već od drugog reda situacija nije bila ista. Utisak je da su slava, pažnja i floskula „biti u trendu“ prioritet jednoj grupi ljudi, dok je kod onih koji su u modnom svetu manje bitni – preovladao razum.

Gošća na Nedelji mode
Gošća na Nedelji mode; Foto: Profimedia.rs