Četiri načina da pokriješ sede – bez farbanja

Moda i lepota 17. apr 202008:54 > 11. maj 2021 12:12
Foto: Maria Fuchs / Cultura RF / Profimedia

Baš poput bora i pegica na koži, seda kosa je prirodan znak starenja kojeg se ne treba stideti - naprotiv, može da izgleda prelepo.

Međutim, ukoliko želite da prekrijete bele vlasi, a ne biste da koristite farbu, postoji puno prirodnih načina da to uradite.

Iako ove metode nisu podjednako intenzivne niti postojane kao hemijsko farbanje kose, ujedno su i daleko zdravije i za kožu glave i za samu vlas. U zavisnosti od vaše kose, možete da dobijete intenzivnije ili manje intenzivne rezultate, ali u svakom slučaju nemate šta da izgubite – jer su vam potrebni samo sastojci koje već imate kod kuće.

Kafa

Ne, ne treba da pijete puno kafe, već njom možete da ofarbate kosu. Ovo je najbolji recept za žene koje imaju tamnu kosu, pošto kafa ostavlja braon boju na vlasima, pa ne bi trebalo da ga koriste plavuše.

Potrebno: 

– šolja jake skuvane kafe

Postupak: 

Kosu dobro nakvasite skuvanom i prohlađenom kafom, zamotajte u foliju i peškir i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga isperite vodom, bez šampona. Ovaj postupak ponavljajte dva puta nedeljno, za održavanje optimalnih rezultata.

Crni čaj

Foto: Heike Rau / Panthermedia / Profimedia

Ovo je slično kao i sa kafom, samo postupak traje malo duže.

Potrebno: 

– 2 kašičice crnog čaja

– šolja vode

Pročitaj još:

Postupak: 

Skuvajte jak čaj, ostavite da se prohladi pa nanesite na kosu. Zamotajte u foliju i peškir, pa ostavite da odstoji sat vremena. Isperite vodom. Ponavljajte na svakih nedelju dana.

Kana

Idealan način za žene sa tamnijom i crvenom kosom. Kana je poznata kao sjajan način za farbanje kose, jer daje dosta intenzivnu boju, a ujedno je i dobra za kosu.

Potrebno: 

– 1 šolja kane u prahu

– 2 šolje limunovog soka

– 1 kašika jabukovog sirćeta

Postupak: 

Pomešajte sve sastojke u pastu i ostavite da odstoji pet minuta, pa nakon toga nanesite na celu dužinu kose. Zamotajte kosu u plastičnu foliju i pustite da kana deluje dva do tri sata. Nakon toga kosu operite šamponom, idealno bez sulfata. Ponavljajte ovo svakog meseca.

Orah

Foto: – / PhotoAlto / Profimedia

Za ovo će vam trebati kora oraha, tačnije ljuštura u kojoj se sam plod nalazi. Idealno je za žene sa tamnom kosom.

Potrebno: 

– šaka ljuski oraha

– 2 šolje vode

Postupak:

Izlomite ljuske oraha, pa ih kuvajte u vodi oko pola sata. Ostavite dobijenu tečnost da se ohladi, pa je nanesite na celu dužinu kose. Zamotajte kosu u foliju i pustite da odstoji namanje sat vremena, pa isperite vodom. Ponavljajte svake nedelje.

*****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram