Prvi razlozi zašto vam se kosa prebrzo masti

Moda i lepota 05. apr 202011:49 > 11. maj 2021 12:12
Foto: Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Ubrzano mašćenje kose, zbog kog neke žene moraju da je peru svaki dan, ume da bude jako neprijatan problem. Iako u nekim slučajevima nema rešenja - jer neki ljudi prirodno luče više sebuma - činjenica je da postoje neke stvari koje ubrzavaju proces prljanja.

Sebum koji luče žlezde na koži glave ima ulogu da neguje i štiti vlas, ali kada ga ima previše, to može da bude problem, jer onda dolazi do ubrzanog mašćenja. Neke svakodnevne navike, koje možda i vi imate, ubrzavaju prljanje kose i trebalo bi da ih izbegavate, piše sajt Bright Side.

Često vezivanje kose
Možda vam se čini da kosa vezana u rep dobro prikriva činjenicu da je masna, ali zapravo je obrnuto. Sebum se dodatno skuplja pod kosom i korenom dlake. Ono što možete da uradite je da prilikom vezivanja ne stavljate sredstva za stilizovanje.

Pranje kose vrućom vodom

Kosu bi trebalo da peremo mlakom vodom, a nikako vrućom, koja može da iziritira kožu glave i nadraži žlezde da dodatno luče masnoće. Pored toga, vrela voda može da bude štetna i za samu dužinu kose.

Svakodnevno pranje

Da, znamo da je to jedini način da imate čistu kosu, ali jeste li znali da prečesto pranje kose zapravo podstiče njeno mašćenje? Naime, prečestim pranjem isušujete teme, što žlezde ona pokušavaju da nadomeste tako što će lučiti još više sebuma. Pokušajte kosu da perete malo ređe i videćete da će vremenom početi sporije da se masti.

Previše balzama

Pročitaj još:

Balzami i maske za kosu se stavljaju isključivo na krajeve i dužinu kose, a nikako ni blizu temena – osim kada je drugačije naglašeno na pakovanju, budući da postoje neke maske koje su dobre i za teme. Međutim, u ogromnoj većini slučajeva, balzam ne sme da dodatkne kožu glave, jer će se onda kosa brže mastiti. Takođe, nema potrebe za prevelikim količinama, jer ostaci balzama na kosu mogu takođe da ubrzaju njeno prljanje.

Previše proizvoda za stilizovanje

Ukoliko redovno koristite lak za kosu, penu, gel ili nešto drugo, razmislite da malo smanjite korišćenje tih proizvoda, jer mogu da iziritiraju kožu glave. Jedno dubinsko pranje kose, kako biste odstranili sve ostatke proizvoda, može da bude dobra ideja.

Prljave četke

Četka za kosu koju svakodnevno korstite skuplja masnoće i prljavštine, pa bi zato trebalo redovno da je perete. U suprotnom, prljava četka često može da bude najbrži put do masne kose već dan nakon pranja.

Prečesto diranje kose

Ukoliko imate naviku da redovno prolazite prstima kroz kosu, imajte u vidu da na taj način masnoću koja se prirodno nalazi na prstima prenosite na vlasi. Možda ovaj period kada nam svi savetuju da ne diramo lice, možete da iskoristite da iskorenite i naviku diranja kose.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: