Poznati muškarci koji obožavaju da nose suknje

Moda i lepota 05. jun 202120:05 > 06. jun 2021 00:03
Mark Džejkobs i Džerad Batler Foto:FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia/EPA-EFE/RONALD WITTEK

Kada ugledaju muškarca u suknji, mnogi će odmah reagovati s čuđenjem, ali zaboravljaju da je suknja vekovima bila i muški odevni komad. U istočnoj kulturi i dan danas je deo garderobe, ali i muškog ormara u pojedinim zemljama zapadnog sveta.

Tako ste sigurno čuli za kilt. Škoti ovaj tradicionalni model suknje do kolena najčešće napravljen od vune nose u najsvečanijim prilikama i ponose se njime. Irska ima svoj oblik kilta koji je nastao iz starih muških tunika, piše zadovoljna.hr.

Moderne varijante ovog modela muške suknje postale su popularne u 80-ima zahvaljujući dizajneru Žan Pol Gotjeu koji je oduševio modnu industriju kada je 1984. godine predstavio svoje prve muške suknje i kiltove.

Godinu dana pre njega dizajner Stefan Spraus pokrenuo je pravu malu modnu revoluciju predstavivši kombinaciju muške suknje i pantalona u zanimljivoj pank varijanti.

Džared Leto Foto:Celebrity Monitor, PacificCoastN / Pacific coast news / Profimedia

U drevnim kulturama poput egipatske, grčke ili rimske i haljine i suknje bile su odevni komadi koje su nosili pripadnici oba pola.

Mnoge kombinacije koje danas doživljavamo kao neobične i čudimo im se zapravo su već bile nošene i niko ih tada nije doživljavao kao neprimerene. Na kraju dana, suknja je udobna i to će potvrditi većina žena. Zašto se onda i muškarci ne bi smeli vratiti odevnom komadu koji su nekad nosili?

Džerad Batler Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

„Shvatio sam koliko su udobne i super se osećam u njima. Nakupovao sam ih i sad ne mogu da preatanem da ih nosim“, kazao je jednom prilikom dizajner Mark Džejkobs.

Mark Džejkobs Foto:FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram