Plus sajz manekenka promenila Instagram pravila o golotinji

Moda i lepota 01. nov 202016:41 > 11. maj 2021 12:10
Foto. Instagram/curvynyome

Golotinju na Instagramu viđamo svaki dan, ali njegovi algoritmi, čini se, imaju različiti prag tolerancije u zavisnosti od toga ko je objavljuje.

Protiv toga se borila britanska plus sajz manekenka Niom Nikolas-Vilijams. Ona je u avgustu objavila fotografiju na kojoj sedi na stolici u toplesu. Na sebi je imala samo biciklistički šorts, a grudi je pridržavala rukama. Instagram joj je uklonio tu fotografiju uz objašnjenje da je previše eksplicitna. Nikolas-Vilijams je tada pokrenula kampanju pod hashtagom #iwanttoseenyome. Pitala se zašto se tolerišu gole fotografije Kim Kardašijan i Emili Ratajkovski, a njene ne, prenosi Jutarnji.

Nakon nekoliko meseci borbe je dobila i odgovor od Instagrama, koji je objavio da će ažurirati svoja pravila vezana za golotinju.

Pročitajte još:

Nakon što joj je sporna fotografija uklonjena, Niom se obratila svojim pratiocima: „Zašto se moje telo uvek cenzuriše? Uvek su na meti crne žene s krupnijim telima i od toga sam umorna. Konstantno sam tu, delim svoju umetnost i pokušavam da normalizujem sve tipove tela, a stalno me pokušavaju ućutkati,“ napisala je.

Njen vapaj je rezultirao i peticijom, koja je sakupila više od 20.000 potpisa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nyome Nicholas – Williams (@curvynyome) on

Instagram je na kraju potvrdio da će „dozvoliti sve sadržaje u kojima neko grli ili drži svoje grudi“, a ta bi nova pravila bi trebalo da su na snagu već stupila. Iz ove društvene mreže su priznali da nisu uspevali sopstvena pravila uvek da primenjuju jednako, ali nadaju se da će sada osigurati jednak pristup svim tipovima tela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nyome Nicholas – Williams (@curvynyome) on

 

U njihovom čudnom saopštenju stoji još jedna zanimljiva stavka. Naime, možete pokazivati svoje grudi u svom (a pretpostavljamo i tuđem zagrljaju), sve je u redu dok vam se ne vide bradavice, ali iz Instagrama kažu da negde ipak moraju, kako su napisali, „povući crtu“. Ono što je za njih previše je kada ljudi stisnu svoje grudi „hvatanjem savijenih prstiju ili ako postoji jasna promena oblika grudi, taj će sadržaj i dalje kršiti naša pravila“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nyome Nicholas – Williams (@curvynyome) on

 

Isti će se pravilnik primeniti i na Fejsbuk.

„Ovo je veliki korak i drago mi je da smo otvorili dijalog o promenama koje se mogu napraviti kada žene rade zajedno i koriste svoje platforme za to da bi napravile promenu,“ rekla je Niom nakon promjene.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram