Pet saveta da pređete sa zimske na prolećnu negu kože

Moda i lepota 25. mar 202108:22 > 11. maj 2021 12:09
Deva Kasel
Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Posle meseci niskih temperatura, zima nas polako napušta, a ostavlja nam suvu kožu, koja često svrbi. Trebaće vremena da se prilagodi na nove vremenske uslove, pa samim tim moramo i našu negu malo izmeniti.

„Promene u vlažnosti vazduha, izlaganje suncu i aktivnosti na otvorenom obično znače da treba da promenite rutinu nege kože“, kaže dermatolog Ted Lain za Real Simple.

Ovo je pet ključnih saveta ovog dermatologa za prilagođavanje nege kože novim uslovima.

Uradite piling

Zimi se koža više peruta, ali mnogi tada izbegavaju piling jer može dodatno da isuši kožu. Ali kako vreme postaje toplije i kako se povećava vlažnost vazduha, lakše podnosimo jače tretmane za lice.

Proleće je vreme za povratak pilingu i za odstranjivanje suve zimske kože. Prema dr Lainu, i hemijski i mehanički piling mogu se uključiti u vašu prolećnu rutinu nege kože. Pokreću proizvodnju kolagena i sjajan su prvi korak u postizanju mladalačkog tena.

Ali ne treba preterivati – uraditi piling jednom do dva puta nedeljno je sasvim dovoljno.

My Weekly Pamper Routine Body Scrub, Hair Care, Skin Care, Hair Removal Rinkal Soni - YouTube - 1 43(1)
Foto: Printscreen/Youtube/Rinkal Soni

Pređite na laganije kreme

Kako se temperature i vlaga povećavaju, neće vam trebati teške formule da biste održali kožu hidriranom. Lakše hidratantne kreme pružiće vam bolji osećaj.

Izaberite one koje imaju gelastu teksturu, kako biste izbegli masni i lepljivi osećaj na licu.

Pojačajte SPF

Kreme za zaštitnim faktorom koje štite od štetnog zračenja sunca treba koristiti i zimi. Ali, kako je Zemlja fizički bliža Suncu tokom toplijih meseci, UV zraci postaju jači.

Povećanje SPF-a na najmanje 50+ ključno je za odgovarajuću zaštitu od sunca u proleće i leto.

devojka; more; plaža; leto
Foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Uključite antioksidante u negu

Proizvodi sa ovim sastojcima odlični su tokom proleća, jer su vaši najjači saveznici u borbi protiv fleka, odnosno hiperpigmentacije, kojU uzrokuje sunce.

Pročitajte još:

Kada je koža izložena UV zracima, stvaraju se slobodni radikali koji mogu da oštetite DNK i ubrzaju razgradnju kolagena i elastina. Antioksidanti poput vitamina C mogu da stabilizuju slobodne radikale i tako smanje oštećenja od sunca.

Prolećno čišćenje proizvoda

Očistite ili zamenite sunđere, četke za šminkanje i aplikatore. To su mesta za razmnožavanje bakterija i buđi, koje iritiraju našu kožu i doprinose pojavi bubuljica.

Bacite sve proizvode kojima je istekao rok trajanja. Imajte na umu da čak i ako proizvod nije otvoren, aktivni sastojci će vremenom postati manje moćni i manje efikasni.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram