Pet obaveznih koraka za negu stopala posle leta

nega stopala
Foto: Lynnette Peizer / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

Leto nam je na izmaku, odmori su gotovi i polako se vraćamo u realnost. Vaša stopala verno su podnosila slatki teret letnjih uživancija i avantura, pa je vreme da im vratite uslugu.

Verovatno ste primetili da je koža na stopalima, baš kao i ona na licu i na drugim delovima tela, u nešto lošem stanju nakon završetka letovanja jer ste najverovatnije sve vreme nosili otvorenu obuću, pa je bila više izložena uticaju toplote, vlage, soli, UV oštećenjima.

Zbog svega toga, vašim stopalima je potreban svojevrsni reset, i to u samo pet jednostavnih koraka. Tako ćete ih brzo pripremiti za duge mesece nošenja čizama, pišu na sajtu Gloria.hr.

Prvo i osnovno – uklanjanje mrtve kože

Jedan od prvih i osnovnih koraka pedikira kod kuće jeste uklanjanje tvrde kože, odnosno mrtvih ćelija koje se uporno zadržavaju na petama, jastučićima, a ponekad i sa strane nožnog palca. Da biste se borili protiv njih, moraćete redovno da koristite neki dobar piling. Čak ga i ne morate kupovati, već ga možete napraviti i sami – od malo soli/šećera i nekog prirodnog ulja poput maslinovog ili bademovog.

Drugo rešenje su kamen za struganje tvrde kože ili posebne turpije za stopala. Ali pre nego što krenete na struganje ovim alatima, stopala prvo dobro namočite u toploj vodi u koju ste dodali malo morske soli. To će omekšati kožu, pa će biti lakše ukloniti višak.

Krema za stopala je ‘must have‘

Nakon što uklonite tvrdu kožu, vreme je za lečenje eventualnih pukotina na petama koje se ne mogu sanirati struganjem. Te pukotine posledica su dehidracije, a jedino rešenje su bogate, hidratantne kreme, i to ne bilo koje. Kako biste svojim petama vratili stari sjaj i mekoću, svako jutro i veče mažite stopala kremama na bazi ceramida koje sadrže ureu (najmanje 10 odsto).

Urea je materija koja na sebe veže vodu i ovlaživač – omekšava kožu, održava poželjan nivo vlage u koži i poboljšava njenu elastičnost.

Uvek koristite bazni lak

Primamljivo je prikriti sve vaše letnje grehe svežim lakom za nokte. Ali važno je koristiti prave proizvode jer u protivnom možete rizikovati njihovo dodatno oštećenje. Izbegavajte gel manikir, barem na neko vreme, dok vam se stopala ne oporave.

Izloženost UV svetlu u dužem periodu dovodi do lomljivosti i dehidracije noktiju.

Umesto toga, najbolje je koristiti obične lakove s netoksičnim formulacijama, i to na sledeći način – pre nanošenja laka u boji, nokte premažite baznim lakom koji će sprečiti da vam nokti požute i ojačaće ih. Nakon toga sledi lak u vašoj omiljenoj boji i obavezno sloj nadlaka koji štiti boju i produžuje joj trajanje.

Promenite obuću

Sandale, japanke i natikače super izgledaju, ali zapravo muče stopala jer im ne pružaju pravu potporu. U konačnici takva navika dovodi do boli. Sada kada ste se vratili na posao, vrijeme je da promijenite obuću.

Ako imate visoke lukove, stopalo mora raditi napornije kako bi se stabiliziralo i u biti uhvatilo obuću tijekom hodanja. Zato je važno nositi pravu vrstu obuće koja će vam pomoći spasiti stopala te im pružiti potporu i udobnost. Izbjegavajte potpuno ravne cipele, a nosite obuću s povišenjem na peti i gumenim potplatom.

Pripazite na ishranu

I ono što jedete ima uticaj na izgled vaše kože na stopalima, baš kao i na kožu generalno. Ako vam nokti nisu baš u dobrom stanju, počnite da jedete više kvalitetnih proteina poput živinskog mesa, jaja, jogurta, kao i crvene paprike, brokolija i ovsa. Možete da uzimate i dodatke ishrani u obliku vitamina i minerala, ali pre uzimanja konsultujte se sa lekarom.

Za vraćanje boje noktima neophodan je vitamin B, posebno biotin, koji će pomoći u smanjenju lomljivosti. Biotina ima u bananama, kikirikiju, soji, jogurtu, pečurkama, avokadu i slatkom krompiru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Šminkanje po vrućini