Kako da negujete kožu sa 20, 30, 40 i 50 godina

nega kože
Foto: Shutterstock

U tinejdžerskom periodu, najveći deo nege lica se zasniva na tome da se rešimo akni i upornih, sitnih bubuljica. U ranim dvadesetim nega postaje važan deo dnevne rutine, a sa godinama se posvećenost ovoj temi samo povećava. Dermatološkinja iz Njujorka dr Ejmi Perlmjuter otkriva kako da negujete kožu kroz decenije.

Dvadesete

U dvadesetim, devojke uglavnom nemaju vremena, a ni potrebe za rutinom koja sadrži deset koraka. U ovim godinama nega je prilično jednostavna i brza. Na čemu treba da bude fokus?

Čišćenje – ukoliko imate problem sa aknama, onda je važno koristiti gel ili umivalicu koja sadrži salicilnu kiselinu ili bezoil peroksid. Ovi sastojci će pomoći da se rešite bakterija koje izazivaju bubuljice i uticaće umirujuće na masnu ili kožu sklonu aknama.

SPF – nikada nije previše rano da se počne sa kremom sa zaštitnim faktorom. Sunce nikako nije prijatelj kože i važno je od najranijeg doba, zaštitite kožu od štetnih UV zraka.

Retinol – već sredom dvadesetih, proizvodnja kolagena počinje da opada. Retinol će stimulisati proizvodnju kolagena, a uz to i ujednačiti tonus kože. Počnite ovim preparatom dva, do tri puta nedeljno.

Tridesete

Foto:Shutterstock

Sa trideset, proizvodnja kolagena dodatno opada, koža postaje tanja i potrebno je malo više pažnje obratiti na negu. Rutina iz dvadesetih se dodatno nadograđuje.

Antioksidativni serumi – ovo je ključni dodatak vašoj rutini kada navršite 30 godina. Antioksidansi deluju kao aparati za gašenje požara. Serumi sa vitaminom C, vitaminom E i ferulinskom kiselinom pomažu u obnavljanju kože tokom dana.

AHA kiseline – Alfa hidroksi kiselina pomaže u sprečavanju nakupljanja mrtvih ćelija kože, minimizira pore i ujednačava teksturu i tonus.

Četrdesete

Neke žene već u četrdesetim ulaze u menopauzu i tada se u telu događaju značajne promene. Bore su vidljivije nego do tada, a koži je potrebno posvetiti još više pažnje i vremena. Uz rutinu iz tridesetih, četrdesete zahtevaju sledeće:

Peptide – ovo su gradivni blokovi kože i šalju poruke vašim ćelijama kako bi se suprotstavili starenju, podstičući proizvodnju kolagena. Redovnom primenom peptidnog seruma na dnevnom nivou, možete pomoći u borbi protiv sitnih linija i bora.

Antirid – proizvod namenjen uklanjanju bora, prvenstveno oko očiju. Ublažava fine, sitne bore i vraća koži elastičnost i jačinu. Predelu oko očiju je neophodna posebna nega, jer je tu koža najtanja i samim tim najosteljivija.

Pedesete

U pedesetim dolazi do drastičnog pada hormona. Kako nivo hormona opada – proizvodnja kolagena se usporava. Znaci starenja su vidljiviji, koža postaje osetljivija i nega je zahtevnija nego do tada.

Nežno čišćenje – važno je biti veoma pažljiv prema koži u pedesetim zato potražite mleko ili ulje za čišćenje koje će ukloniti prljavštinu bez uklanjanja vlage kože.

Serum sa hijaluronskom kiselinom – potražite proizvod sa visokim sadržajem hijaluronske kiseline da biste koži pružili više vlage. Ovaj serum je obično veoma lagan, tanak i nije lepljiv, a koža će ga obožavati.

Krema sa ceramidima – ovo je sjajan izbor ako želite da svojoj koži pružite dubinsku hidrataciju. Koža postaje sve tanja kako starimo i gubi svoj masni sloj koji održava kožu glatkom. U pedesetim nivo ceramida u koži opada za 60 odsto i važno je nadoknaditi ih putem preparata za negu.

***
Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram