Tajna „staklene kože“ Korejki: Nega u 10 koraka

Moda i lepota 04. mar 202021:17 > 11. maj 2021 12:12
Korejska nega kože
Korejska nega kože; Foto: Profimedia.rs

Korejska nega kože stekla je veliku popularnost širom sveta, jer su žene iz ove zemlje poznate po tome što imaju savršen ten i čuvenu "staklenu" kožu, koja se presijava. Iako su korejski proizvodi za negu sve popularniji, kako u svetu tako i kod nas, tajna njihove nege nije toliko u samim kremama i serumima, već u koracima koji se praktikuju svaki dan. I ima ih čak 10.

Uljani skidač šminke

Ono što korejsku negu razlikuje od zapadnjačke je činjenica da se lice ne pere jednom, već dva puta. Tako je prvi korak korišćenje uljanog skidača šminke, koji će bez problema rastvoriti upornu maskaru, puder i dugotrajni karmin.

Skidač šminke na vodenoj bazi

Duplo čišćenje kože podrazumeva da nakon umivanja ide još jedno umivanje. Ovog puta sredstvom koje je na vodenoj bazi, kao što je neka pena. Ovaj korak će ukloniti sve što je ostalo posle uljanog skidača.

Piling

Korejke su, kao što možete da vidite, dosta posvećene čišćenju lica, pa tako nakon dva umivanja sledi piling, koji će ukloniti mrtve ćelije kože i sprečiti začepljenje pora. Neke žene svakodnevno rade nežniji piling, ali većina ovaj korak praktikuje jednom do dva puta nedeljno.

Toner

Toner služi tome da stabiliše pH vrednost kože, da je hidrira ili dodatno očisti, u zavisnosti od toga kakav tip kože imate. Izbegavajte tonere na bazi alkohola, jer mogu jako da isuše kožu.

Esencija

Korejke
Korejke uvek imaju sjajnu kožu; Foto: Profimedia.rs

Korak koji nije uobičajen u zapadnjačkoj nezi kože, ali je jako popularan kod Korejki. Esencija je, zapravo, nešto između tonika i seruma po teksturi, i jedan je od koraka koji se ne preskaču. Ovakav tip proizvoda možete naći samo kod korejskih bjuti brendova.

Serum/ampule

Kod ovog koraka je važno da dobro poznajete svoju kožu, jer serum ili ampule donose koncetnrovane aktivne sastojke – neki su protiv bora, drugi za čišćenje problematične kože, treći za dubinsku hidrataciju… U zavisnosti od onoga šta je vašoj koži potrebno, bitrate serum ili ampule.

Pročitajte još:

Maska za lice

Možda zvuči kontraintuitivno da stavljate masku na lice nakon svih ovih slojeva – jer uglavnom masku stavljamo odmah posle pranja kože – ali principi korejske nege nalažu da maska, i to isključivo sheet maska, treba da pomogne da se svi sastojci koje smo prethodno naneli dodatno upiju. Uz to, maska donosi i svoje aktivne sastojke. Korejke masku koriste jednom do dva puta nedeljno, a neke čak i svaki dan.

Krema za predeo oko očiju

Hidratantna krema za predeo oko očiju je obavezna stavka, ne samo u korejskoj, već u svakoj dobro isplaniranoj rutini za negu kože. Birajte kremu koja je namenjena vašem tipu kože ili godinama.

Hidratantna krema

Uobičajen korak, koji nikako ne bismo smeli da preskačemo, čak i ako se ne pridržavamo ostalih koraka korejske nege. Isto kao i sa kremom za predeo oko očiju, kremu za lice birate u skladu sa svojom kožom.

Krema sa zaštitnim faktorom

Da, da, čak i nakon hidratantne kreme, imamo još jedan korak! Korejke jako ozbiljno shvataju zaštitu od sunca, pa je tako redovno nanošenje kreme sa SPF faktorom uobičajena stvar, i leti i zimi.