Pet ključnih saveta za farbanje tanke kose

Moda i lepota 17. feb 202112:11 > 11. maj 2021 12:10
Kosa
Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

Tanka kosa je velika muka mnogih žena. Stalno pokušavamo da joj damo na volumenu, koristimo brdo preparata, isprobavamo trikove. Ipak, efekat bujnije kose najlakše je postići farbanjem - evo nekoliko važnih saveta.

Osim odgovarajuće frizure, izuzetno je važno pronaći i odgovarajuću boju koja će kosi dati dimenziju. Koje su to boje najbolje za tanku kosu, otkrila je Erika Konan koja radi za brend ColorProof, a prenosi Tportal.

Pročitajte još:

Konan smatra kako tankoj kosi pristaje bilo koja boja kose, ukoliko se koriste odgovarajuće tehnike farbanja. Ona predlaže pet boja koje čine čuda za tanku kosu – ali i daje nekoliko saveta za stilizovanje kako biste iz svoje nove boje izvukli maksimum.

Umesto jedne boje, odaberite nekoliko nijansi

„Kada odabirete boju kose, prvo na šta treba da pomislite je koliko je ta boja zahtevna za održavanje te možete li je redovno održavati. Klonite se jedne boje na celoj kosi, ukoliko niste spremni da stalno posećujete frizera kako bi obnovili boju. Isprana ili izbledela boja privlači više pažnje na manje poželjne karakteristike tanke kose, pa je uvek dobro odabrati boju s nekoliko nijansi koja će kosu učiniti vizuelno zdravijom i dati joj dimenziju“, kaže Konan.

Koren uvek nek bude tamniji od ostatka kose

Iako je Konan čvrsto uverena da većina boja može dobro da izgleda na tankoj kosi sve dok se koriste prave tehnike farbanja, ona upozorava na jedan važan uslov – suptilan izrastak.

„Dodavanjem kontrasta pomoću drugih nijansi kosa će dobiti iluziju volumena, no jednako tako važno je na temenu stvoriti senke kako bi postigli dubinu i željeni 3D efekt“, dodaje.

Takođe je vrlo važno koristiti odgovarajuću četku za kosu. Četkanje može biti jedan od vodećih uzroka lomljenja i oštećenja kose, kaže. Važno je odabrati četku koja lako klizi kroz kosu, a najbolje bi bilo odabrati one od prirodne dlake. Budite nežni prilikom rasčešljavanja kose i uvek prvo raščešljajte vrhove, a potom četku provucite kroz kosu od korena prema dole.

Pramenovi su uvek dobra ideja

„Volim da vidim lepu dimenziju na tankoj kosi. Dodavanjem više tonova i korišćenjem različitih tehnika, kosa može izgledati gušće i punije. Možete odabrati bilo koju boju i uz pomoć svog frizera postići divan tonirani izgled koji vizuelno dodaje potrebnu gustoću“, predlaže frizerka.

Tehnike poput balajaža koje posvetljuju kosu svetlijim pramenovima savršeno će odraditi zadatak. Ona takođe savetuje ulaganje u kvalitetne alate za stilizovanje kose, koji mogu biti skupi, ali itekako isplativi, pogotovo ako nemate naviku čestog odlaska u salon na frizuru.

Odaberite boju koja se lako održava

Održavanje boje ključno je za izrazito tanku kosu. Već smo zaključili kako su  pramenovi najbolji izbor za osobe s tankom kosom. Čak i ako ne posetite frizera na vreme, kosa farbana u nekoliko nijansi duže će delovati sveže.

Ovo je posebno važno za one s tankom i prirodno plavom kosom koji odluče da potamne kosu. Kako vaša prirodna boja počinje da raste, koren će izgledati dramatično svetliji, čak i ako ste odabrali samo nekoliko nijansi tamniju boju. Ako je vaša kosa već prirodno tanka i svetla, vrlo često može izgledati ekstremno tanko, pa čak i delovati proređno na mestima.

Odaberite nijansu najsličniju vašoj prirodnoj boji kose

„Ako ste se odlučili za farbanje kose, nemojte previše odmicati od svoje prirodne boje. Pretamne ili presvetle nijanse treba izbegavati u širokom luku, osim ako niste veoma posvećeni odlasku frizeru i spremni ste svake dve nedelje da plaćate farbanje izrastka. Osim toga, ukoliko je kupovna boja vrlo slična vašoj prirodnoj kosi, koren neće izgledati proćelavo ili nerealno tamno u odnosu na ostataka kose“, kaže frizera.

Fina i tanka kosa posebno je osetljiva na lomljenje, a pramenovi su često slabiji i nežniji. Povlačenje kose u punđu ili rep može stvoriti dodatan stres kosi, uzrokujući pucanje kose. Ukoliko vam kosa smeta, radije je podignite šnalom i pripazite da je previše ne zatežete.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram