Najveći trend u farbanju kose za 2021. – samo za najhrabrije

Moda i lepota 23. jan 202110:00 > 11. maj 2021 12:10
Foto: Avalon/Image Press Agency / Avalon Editorial / Profimedia

Neočekivani bjuti trend dominiraće u 2021. godini, a u pitanju je seda boja kose.

U Velikoj Britaniji je u prošloj godini svakog meseca 10.000 ljudi tražilo „sedu“ boju za kosu.

Stručnjak za kosu i stilista Džejms Prajs kaže da će u novoj sezoni žene definitivno nastaviti da traže sedu kosu. Ne samo da će, kaže, prigrliti svoje prirodne sede vlasi nego će i pokušavati da dobiju taj efekat pomoću boja za kosu.

To su prepoznali i tvorci proizvoda za kosu, pa sve više njih u ponudi ima proizvode koji štite, poboljšavaju i stvaraju srebrno-sive nijanse.

Ovaj trend za portal „Zadovoljna“ je komentarisala i Nikolina Perković, vlasnica frizerskog studija.

„Trend farbanja u sedu je već odavno krenuo, a sada se uspešno nastavio“, kaže i dodaje kako ovo bojenje spada u zahtevnije izazove zbog čega preporučuje da izbeljivanje radi isključivo frizer s kvalitetnim preparatima.

„Plavušama je naravno lakše da dođu do sede boje, a brinetama bih preporučila da krenu od gustih pramenova. Takođe, treba pripaziti na ten jer, na primer, maslinastom tenu ne odgovara seda kosa, dok rozikastom odgovara“, kaže Nikolina i dodaje kako je obavezno kod kuće imati silver šampon ili masku koja se stavlja na svako drugo pranje kako bi kosa ostala u hladnom tonu.

Za savršenu „sedu“ postupak blanša bi trebalo da se radi svakih četiri do pet nedelja, a ako vam je to prezahtevno, lako se može preći na pramenove i ostati u istom sedom hladnom tonu, zaključila je Nikolina.

Dakle, ako želite da podignete svoju platinastu boju na novi nivo, da prigrilite prirodne sede ili jednostavno sanjate o nekom novom trendu, nekoliko stvari morate da znate pre odlaska u sede vode. Ono najbitnije već je naglasila Nikolina, ali neke stvari vredi i ponoviti.

Izazov za brinete

Ako je vaša kosa tamna, a silno želite „da je posedite“, morate da znate da je pred vama puno posla. Prvi korak je posvetljivanje kose do „čiste bele plavuše“, a drugi toniranje kose.

Pročitajte još:

Pazite na ton kože

Prilikom odluke o bilo kojoj novoj boji kose, važno je uzeti u obzir kako će ta boja upotpuniti vaš ton kože. Kod sede boje to je još važnije. Osobama sa žutim ili hladnijim tonovima kože seda boja možda neće dobro stajati, dok će osobe s više topline i ružičastijim tonom kože izgledati odlično.

Idite postupno

Strpljenje je vrlina ako želite da dobijete savršenu sedu boju. Iako možda želite sve odmah i sad, bolje je ići polako, postepeno, posebno oni s tamnom kosom. Takođe, bilo bi poželjno da vaš prelazak na sedu kosu, posebno u slučaju brineta, obavi stručna osoba.

Moguće blago peckanje

Naime, ako želite sivu boju sve do temena, pripremite se i na potencijalno lagano peckanje izbeljivača. Takođe, posvetljivanje kose do ovog nivoa vašu kosu može malo i da oslabi. Činjenica je da ova boja izgleda sjajno na kratku kosu.

Foto: Great Images / Caia Image / Profimedia
Toner – najbolji prijatelj

Sudbina savršene sive, odnosno sede kose je u rukama tonera. Nakon što izbelite kosu, savršena nijansa postiže se toniranjem, a ako se redovno ne obnavlja, siva kosa s vremenom može da počne da izgleda zeleno. Zato, ako se odlučite za ovakvu nijansu, imajte na umu da ćete morati malo češće da tonirate kosu kako biste održali boju. Toniranje kod kuće je zapravo iznenađujuće lako. Kako vaši srebrni tonovi ne bi izgubili boju, koristite ljubičasti šampon i regenerator.

Negujte kosu

Nakon bilo kakvog ekstremnog tretmana bojom kvalitet kose može da se pogorša. Zato je bitno uložiti u preparate koji će je održavati u najboljem mogućem stanju. Dakle, nahranite redovno vašu kosu kako bi ostala jaka i sjajna.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram