9 parfema koji imaju moć da te smire kada misliš da ćeš eksplodirati od stresa

Dua Lipa
Foto: YSL Beauty via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Postoje parfemi koji na neki način vraćaju naše fizičko i mentalno stanje u ravnotežu. Dileta Tonato je italijanska stručnjakinja za mirise, koja je u svom doktoratu obrađivala baš tu temu.

Postoje parfemi koji na neki način vraćaju naše fizičko i mentalno stanje u ravnotežu.

Sigurno ste već isprobali neke koji mirišu na čisto, tek opran veš koji se suši na vetru, čist planinski vazduh, sapun ili na asociraju na detinjstvo, mir, bezbrižnost. Ovakvi parfemi kao da ponovo aktiviraju stanje uma koje resetuje misli i emocije i briše – tačnije čisti – probleme da bi ostavio prostor za nove početke.

Dileta Tonato je italijanska stručnjakinja za mirise koja je u svom doktoratu obrađivala baš tu temu.

„Da li volite parfeme koji mirišu na čisto? Postoji objašnjenje, posebno u istorijskom periodu kao što je ovaj u kojem se, između pandemije i rata, osećamo neorganizovanije nego ikada u situacijama neizvesnosti. Upravo iz tog razloga, želja je da se usidrimo u utešne senzacije i emocije, koje nas podsećaju na ono što smo doživeli u srećnim trenucima i koje nam ulivaju emotivnu hrabrost“, rekla je Tonato.

Ukratko, takvi parfemi su neka vrsta naše zone udobnosti koja nam omogućava da se povežemo sa samim sobom.

„Miris čistog je snažno povezan sa italijanskom i evropskom kulturom uopšte. Ako se preselimo u Indiju ili Afriku, olfaktorne reference će očigledno biti drugačije. Volimo da se sećamo odeće koja je u detinjstvu visila na suncu, toplih čaršava koji su se upravo osušili… Da li znate da su rađena prava istraživanja ovih mirisa? Miris veša nije rekreiran, to je specifičan miris. To je miris odeće koja visi na suncu. Ako su okačeni u hladovini ili u zatvorenom prostoru, nemaju isti miris. Istraživač iz Torina potvrdio je da se radi o mešavini aldehida i ketona koji nastaju samo ako se odeća izloži na sunce. To je prava hemijska reakcija.“

Dakle, kada kažemo da volimo miris veša i čistoće, mi zapravo povezujemo slične mirise – kao što su cveće pamuka, belo cveće (tuberoza, jasmin), beli mošus – sa sećanjima koja su ukorenjena u našoj prošlosti.

Još jedan miris koji aktivira naša čula za „čistoću“ i smiruje jer nas podseća na prošlost je, na primer, ljubičica koja je do pre nekoliko godina bila pomalo zapostavljena, a sada se vratila u prvi plan.

„Objašnjenje je jednostavno: ljubičica nas navodi da se setimo mirisa naše bake, miriše na dobrotu, na red, na nečulni zagrljaj“, kaže Dileta Tonato.

Njena filozofija je da nam parfem služi da mirišemo, ali i da osetimo sebe.

„To je zaista neverovatan način da stupimo u kontakt sa samim sobom. Iz tog razloga, danas više nego ikad pozdravljamo mirise poput ovih koji nas teše i daju hrabrost, omogućavajući nam da se otvorimo novim horizontima.“

Pa koji su to parfemi koji imaju moć da nas smire, teše i ohrabruju, a mirišu na čisto?

Byredo, Blanche

Costume National Paperplane

Laurent Mazzone Parfums, Aldheyx

By Orlov, Hope

The Library of Fragrance, Laudromat

Flower by Kenzo

Issey Miyake A Drop d’Issey Eau de Parfum

Maison Francis Kurkdjian Aqua Universalis Eau de Toilette

Maison Margiela Replica Lazy Sunday Morning Eau de Toilette

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram