Osam saveta kako ojačati i obnoviti nokte posle gel laka

Nokti, manikir, saveti kako ojačati i obnoviti nokte nakon gel manikira
Foto: Shutterstock

Gel za manikir je i dalje jedan od najpopularnijih trendova u održavanju noktiju. Žene koje ne vole same da sređuju nokte ili nemaju vremena za često lakiranje kod kuće mogu se odlučiti za ovu varijantu.

Najveći razlog zašto su gel manikiri toliko popularni verovatno je povezan sa dugovečnošću laka. Za razliku od običnih lakova za nokte koji nakon nekoliko dana više ne izgleda besprekorno, idealan izgled gel laka može trajati i do tri nedelje ako se pravilno brinete o noktima, piše zadovoljna.hr.

Postoji mogućnost da proces geliranja noktiju izazove dehidraciju i stanjivanje noktiju. Ono što morate imati na umu ako se odlučite za gel manikir je da je zapravo najštetniji deo celog procesa upravo uklanjanje manikira. Stoga, kako bi vaši nokti bili lepi i zdravi i nakon gel laka, sledite ovih osam saveta.

1. Isecite nokte

Duži nokti su skloniji lomljenju pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti (poput pokušaja uklanjanja poklopca iz plastične posude). Neka vam nokti budu kratki kako ih ne biste zaglavili i slomili. Osim toga, bolje je imati kratke nokte za početak kako ne biste morali da brinete o lomljenju.

2. Neka budu zaobljeni

Gel – lak vremenom može da proredi nokte, čineći ih sklonima lepljenju za stvari i lomljenju. Stoga, umesto šiljastih ili četvrtastih, oblikujte nokte tako da budu zaobljeni što će ih učiniti čvršćim.

3. Lagano ih turpijajte

Lagano turpijajte po neravnim ivicama i neravninama kako biste zagladili nokte. Ovo će sprečiti ljuštenje noktiju, posebno na vrhovima.

4. Često namažite nokte

Umasirajte ulje zanoktica u nokte i kožu oko noktiju nekoliko puta dnevno. Zatim ih dobro namažite gustom kremom za ruke ili balzamom. Ulje se bolje upija u slojeve noktiju, dok krema stvara okluzivnu barijeru koja zadržava vlagu.

5. Držite ruke suvim

Kao i obično, ograničite izloženost vodi kad god je to moguće. Oprati nekoliko ploča golim rukama nije problem, ali duže od toga nosite rukavice kako biste sprečili prodiranje vlage (što može uzrokovati podizanje laka za nokte).

6. Koristite tretman za nokte

Odmorite se od lakiranja nekoliko nedelja i umesto laka za nokte stavite tretman da ih ojačate.

7. Ne dodirujte kutikulu

Oduprite se porivu da ih presečete. Zanoktice štite nove nokte koji rastu ispod starih (što je još jedan razlog zašto je važno održavati njihovu vlažnost).

8. Ne ljuštite lak za nokte

Ako i kada odlučite da ponovo uradite gel manikir nakon što se vaši nokti oporave, odolite porivu da skinete lak sa njih jer lakom možete ukloniti i slojeve noktiju. Idite u salon radi pravilnog uklanjanja – ili kupite pribor za uklanjanje da to sami uradite.

BONUS VIDEO: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva