Ona je žena koja je nestala na šest godina, sada se vratila i napravila opštu pometnju na modnoj sceni

Foto: El Universal / Zuma Press / Profimedia; phoebephilo.com

Vratila se!

Dugoočekivani trenutak stigao je vrlo neočekivano u ponedeljak ujutru, dizajnerka Fibi Filo je napokon pokrenula svoj brend i sajt. Ona je strateški pripremala svoj povratak još od 2017. godine kada je napustila brend Celine, na veliko razočaranje svih žena koje su obožavale njene modele.

Fibi
Foto: Gregory Pace/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovo je sigurno najduže iščekivana kolekcija u istoriji mode, i strateški pripreman povratak koji je Fibi najavila još prošle godine u junu. Armija žena strpljivo i verno već šest godina čeka ovaj dan. Nemoguće je preuveličati nivo ekstaze i oduševljenja koje je ponovno pojavljivanje boginje mode donelo fešn zaljubljenicama, ali dovoljno je reći da se kolekcija uprkos izuzetno visokim cenama skoro rasprodala za jedan dan.

U čemu je njena tajna

Filo je pre svega ispunila sva očekivanja – moćan udar slika i silueta koji će vam zavrteti mozak. Kolekcija Fibi Filo je primer originalnosti, erotike i humora koju tako vešto krije među odećom koja je jednostavno savršeno nosiva. Njena ubeđenja i stavovi zrače beskompromisnim samopouzdanjem kroz svaki kroj i dezen i predstavljaju odu jakoj ženi.

Foto: phoebephilo.com

U izložbenom salonu iza pročelja jedne zgrade u Londonu sve je bilo vrlo jasno – brend Fibi Filo nije rođen samo kao kompletna kolekcija, već kao nova luksuzna modna kuća. Ima svoj sopstveni atelje i perfekcionističke standarde kako bi se izjednačila sa najboljima iz Pariza (o čemu Fibi očigledno zna sve). Ono što je ponudila sa prvom kolekcijom obuhvata skoro sve –  kožne jakne, sjajne kapute, casual komade, njene čuvene pantalone za koju da nemaju konkurenciju, kombinacije za posle radnog vremena, cipele, torbe, naočare za sunce i nakit. Iako je velika većina već u rukama njenih fanova, za nekoliko preostalih torbi treba izdvojiti oko 6.800 evra.

Foto: phoebephilo.com

Ali ono što je posebno važno kod Fibi jeste ekonomičnost stila. Genijalnost Fibi Filo – element koji je tako dugo nedostajao njenim vernicima – je način na koji ona stavlja svoj lični pečat na nove proporcije i provocira nove načine nošenja stvari. Sa ovom kolekcijom, njena jednačina je jasna: velika, zaobljena linija ramena, pantalone i uvek, uz sve, visoke potpetice, ali one udobne u kojima možete provesti ceo dan.

Foto: phoebephilo.com
Foto: phoebephilo.com

Nove varijante vrlo specifičnih potpetica, visoke mokasine koje nisu klasične, sa štiklama koje su oblikovane tako da budu čvrste i široke pozadi, a ipak tanke iz profila; ludo smešne rese; i ozbiljno seksi cipele na štikle čija cena se kreće od 990 evra pa i preko 1.800.

Foto: phoebephilo.com

Predimenzionirana ramena uz zaobljeni luk koji odlučujuće menja stvari predstavlja posebnu igru umetnosti i kreativnosti koju njeni modeli savršeno dočaravaju. Ovakvi komadi koštaju od 2.800, a idu i preko 8.900 evra.

Foto: phoebephilo.com

*

Foto: phoebephilo.com

Filofilima nisu potrebna predavanja o njenoj izvrsnosti u dizajnu pantalona – talenat i preciznost kroja koje je praktično učinila svojim životnim delom još kada je bila student. Sada je tu veliki izbor filo-pantalona. Modeli koji sa prednje strane izgledaju savršeno pravilno, ali koji su podeljeni rajsferšlusima, tačno uz zadnji deo svake noge, od poruba do pojasa (otkopčajte po želji da biste otkrili štikle ili malo više.) Dekonstruisani šabloni kargo pantalona, sa kaiševima za vezivanje na kolenima. A onda, tu su i neverovatno skrojene farmerke za svaki dan upotrebu i idealne helanke za svaki tip tela. Ipak, za jedan ovakav komad potrebno je da izdvojite oko 3.800 evra, ali i malo sreće, jer je 80 posto modela već prodato.

Foto: phoebephilo.com

Ova kolekcija će biti dostupna samo online, i to u etapama, a namenjena je, na neki način kao oružje protiv trenda, bez sezonske etikete jer poenta je da se stvori proizvod koji odražava trajnost.

Foto: phoebephilo.com

Filofilke

Tome u prilog govore i žene koje već skoro decenijama skupljaju i nose proizvode iz perioda Phoebe era Celine.

Foto: phoebephilo.com

Gospođa Lohof živi u Dortmundu, u Nemačkoj, i sakuplja Celine od 2013. godine. Kako je rekla – gospođa Filo za nju predstavlja to kako bi volela da se oseća kao žena – prijatno u svojoj koži.

Foto: phoebephilo.com

Slično mošljenje je iznela i Linet Najlander, izvršna urednica i direktorka magazina Dazed: „Ona je bila neko ko je ušao u naše cipele. Razlog zašto je Celine iz ere Phoebe i dalje aktuelan je jer su te stvari napravljene za žene s ženske tačke gledišta i to do najsitnijih detalja – koliko su joj široki prorezi za ruke, činjenica da je uvek spajala stvari sa patikama… To je žena koja nema životni stil ‘od ivičnjaka u taksi’. U metrou sam, znojim se, ali ipak želim da izazovem neki osećaj fantazije. Fibi je bila majstor baš za to“.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram