Novo sredstvo za podmlađivanje za koje tvrde da je duplo bolje od botoksa

Robin Rajt
Foto: Olivier Huitel/Luis Sanchez / Crystal Pictures / Crystal pictures / Profimedia

Novitet među estetskim tretmanima, minimalno invazivan, a daje dugotrajne rezultate.

Svet bjuti i kozmetičkih tretmana i proizvoda nikada na odmara, skoro svakodnevno imamo neku novu kremu ili tretman koji će magično obrisati tragove starenja i vratiti licu zategnutost i sjaj. Ipak, dva tretmana, daxxify i botoks, pokazala su najbolje efekte u održavanju mladolikog izgleda.

Šta je daxxify?

Iako je većini botoks odavno poznat, daksi je najnoviji neuromodulator na tržištu koji traje duže botoksa.

„Njegov mehanizam je veoma sličan botoks kozmetici“, kaže dr Karimi.

„Razlika je u tome što postoji poseban peptid vezan za aktivni deo leka koji ga čini lepljivijim na spoju nerva i mišića, zbog čega efekti traju duže.“

Dr Markus je to malo preciznije objasnio rekavši da je reč o toksinu (dakibotulinumtokinA-lanm) koji privremeno blokira signal koji nerv šalje mišiću preko acetilholina.

RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta je zapravo botoks?

Botoks je bio prvi tretman ove vrste i odobren je od FDA pre više od 20 godina. Dr Markus napominje da je to toksin (onabotulinumtoksin A) koji privremeno smanjuje kontrakcije mišića inhibiranjem acetilholina, neurotransmitera odgovornog za slanje signala od nerva do mišića.

„Botoks kozmetika je neuromodulator, što je fensi način da se opiše opuštanje mišića“, objašnjava dr Karimi.

„Botoks proizvodi su komercijalno dostupni za kozmetičke svrhe kod desetina miliona pacijenata širom sveta i deluju na interfejsu između mišića i nerava. Oslobađanjem nervnih signala zvanih acetilholin, smanjuje se kretanje pogođenog mišića,“ dodaje dr Karimi.

U čemu je razlika?

Gabriel Blaj / Alamy / Alamy / Profimedia

I botoks i daksi su lekovi koje je odobrila FDA za opuštanje mrštenih linija između obrva i u suštini imaju isti mehanizam delovanja, klasifikovana kao neuromodulatori ili neurotoksini.

Ipak, primarna razlika je u tome što daxxify daje rezultate koji traju skoro dvostruko duže od botoksa.

„Daxxify je vezan za protein koji je dizajniran da daxxify traje do šest meseci, dok je botoks indikovan tri meseca“, primećuje dr Markus.

Ali takođe je vredno napomenuti da je botoks na tržištu drastično duže od daksija, što znači da o njemu postoji mnogo više istraživanja.

„Botoks kozmetika je odobrena od FDA pre 20 godina i ima najviše odobrenih područja jer cilja na fine linije, bore oko očiju i bore na čelu, dok je daxxify relativno nov, sa manje od godinu dana na tržištu i odobren je samo od FDA za opuštanje finih linija“, kaže dr Karimi.

Samo zato što daxxify ne postoji toliko dugo ne znači da nije bezbedan; injekcija se i dalje smatra bezbednom i efikasnom u rukama sertifikovanog lekara. Oba tretmana su prošla rigorozna klinička ispitivanja na hiljadama pacijenata pre nego što su dobili odobrenje. Međutim, stručnjaci kažu da postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada birate između daksija i botoksa.

Anna Bizon / Alamy / Alamy / Profimedia

„Za one koji su spremni da plate više u zamenu za potencijalno dugotrajnije rezultate, daxxify može biti dobar izbor“, kaže dr Markus. „Još uvek je prilično nov, tako da još uvek čekamo da vidimo kako funkcioniše kod pacijenata i da li su rezultati u praksi slični onim što smo videli u kliničkim ispitivanjima.“

Suprotno tome, ako pokušavate neurotoksine prvi put ili u području oko očiju ili na čelu, proizvod koji potencijalno ima kraće trajanje, kao što je botoks može biti bolje rešenje.“ (Na taj način, ako vam se ne sviđa rezultati, oni će izbledeti duplo brže).

Još jedan faktor koji razlikuje botoks i daksi su sastojci. Dok su botoks i drugi popularni neuromodulatori zasnovani na ljudskom serumskom albuminu, daxxify ne sadrži nikakve ljudske ili životinjske proizvode. Umesto toga, sadrži peptide, koji su kratki lanci aminokiselina. Osim toga, daxxify se razlikuje po tome što se može čuvati na sobnoj temperaturi, dok botoks zahteva hlađenje.

Neželjeni efekti

Utvrđeno je da, baš kao i botoks, daksi postiže izvanredne rezultate bez mnogo neželjenih efekata. Sve u svemu, korisnici daksija su prijavili glavobolje (6 procenata), praćene spuštenim kapcima i asimetrijom lica (oba manje od 3 procenta). U ovom trenutku, rizici povezani sa daksijem su slični onima od botoksa.

Na kraju, iste neželjene posledice moguće prilikom primene bilo kojeg neurotoksina, stoga je najbolje da se pre primene prvo konsultujete sa lekarom.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram